Decis: ziua de 23 august – declarată zi de doliu

Foto: moldovacurata.md

Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, 23 august, a fost declarată de Guvern zi de doliu. Decizia a fost luată de cabinetul de miniștri pe 21 august.
,,Prin instituirea unei asemenea zile, condamnăm în mod ferm și neechivoc toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului comise de toate regimurile totalitare și autoritare. Din perspectiva victimelor, nu contează care regim i-a lipsit de libertate, i-a torturat sau i-a ucis sau care a fost motivul, iar o zi a memoriei tuturor victimelor ar veni să unească societatea în jurul compasiunii, a înțelegerii și a recunoașterii suferințelor tuturor victimelor și membrilor familiilor acestora și să asigure că cei care s-au opus activ acestor regimuri și au luptat împotriva tiraniei și oprimării nu vor fi uitați”, a subliniat prim-ministra  Maia Sandu.
Astfel, pe 23 august instituțiile publice vor coborî drapelele de stat în bernă.
În ziua respectivă, la ora 10:00, Guvernul și autoritățile publice vor păstra un moment de reculegere în memoria tuturor victimelor.
Totodată, Maia Sandu a îndemnat instituțiile de presă să susțină inițiativa respectivă și seara, la ora 20:00, atunci când majoritatea cetățenilor urmăresc programele televizate – să păstreze un moment de reculegere în memoria celor uciși, deportați, înfometați sau torturați.
În acest an, pe 23 august, se împlinesc 80 de ani de la semnarea, la Moscova, a Tratatului de neagresiune germano-sovietic, Pactul Ribbentrop-Molotov, care, într-un protocol adiţional secret, prevedea împărţirea sferelor de influenţă în Europa de Est.
Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, România a fost obligată să cedeze, în 1940, Basarabia şi Bucovina de Nord URSS-ului.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *