FOTO | La Rădenii Vechi, moldovenii sunt chemați să se închine celui care ”a realizat unirea Crimeei cu Rusia”

De mai bine de doi ani, în preajma așa-numitului Stâlp al lui Potiomkin de la Rădenii Vechi, stă neclintită o cruce imensă, la care să se închine trecătorii. ”Поклонный крест” (Crucea pentru închinăciuni), scrie pe ea.
E curioasă, însă, inscripția de pe verso, făcută doar în limba rusă: ”Potiomkin Grigori Aleksandrovici. Originar din satul Cijovo, gubernia Smolensk. Demnitar de stat rus, general-feldmareșal. A desfășurat un șir de operațiuni militare de succes. A construit Novorusia (Noua Rusie). A fondat orașele Herson, Ecaterinoslav (Denpropetrovsk), Nikolaev, a realizat unirea Crimeii cu Rusia (sublinierea ne aparține). Este înmormântat în soborul Sf. Ecaterina din Herson”.

Și nimic despre participarea sa la cele două războaie ruso-turce: din 1768-1774 și 1787-1792, despre șederea sa la Iași, unde s-a aflat la comanda armatei ruse, implicată în războiul cu Turcia. Nimic despre faptul că a fost favorit al Ecaterinei a II-a a Rusiei.
În celebrul ”Dicționar universal al limbii române” de Lazăr Șăineanu, găsim următoarea caracterizare a lui Potiomkin (Grigori Aleksandrovici): mareșal și om politic rus (1736-1791); a avut o mare influență asupra Ecaterinei a II-a; cuceritor al Crimeei (sublinierea ne aparține), întemeietor al Sevastopolului și creator al flotei ruse de război din Marea Neagră.
De notat că monumentul – un stâlp înălțat inițial în 1792, apoi un obelisc din piatră de calcar, construit la mijlocul secolului al XIX-le pe locul unde a încetat din viață Potiomkin în octombrie 1791 – a fost renovat cu suportul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău în 2016, la doi ani de la anexarea Crimeei de Federația Rusă.
Acea cruce, apărută ca prin minune, s-a dorit, se pare, să fie un element nou cu un scop foarte bine gândit.
”Monumentul este inclus în traseul turistic al zonei,  fapt ce va ajuta la  promovarea potenţialului turistic al raionului ”, declara, la evenimentul de comemorare a celor 225 de ani de la moartea lui Grigori Potiomkin, pe 16 octombrie 2016, preşedinta raionului de atunci, Ludmila Guzun.
Reamintim că, pe 19 martie curent, în spațiul public a apărut o știre ce trebuia să șocheze: a fost vandalizat monumentul lui Grigori Potiomkin de la Rădenii Vechi, deși căzuse, din cauza lucrărilor necalitative, basorelieful din ghips, instalat pe monument. Tot atunci, șeful statului, Igor Dodon, a anunțat că a decis să renoveze acest obelisc.
”Am dispus consilierilor prezidențiali să se implice în acțiunile de renovare a monumentului, astfel încât lucrările de reparație să fie efectuate în cel mai scurt timp posibil”, a scris dânsul pe pagina sa de facebook.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

4 Comments

  • Stire scrisa aiurea in care se amesteca aceasta personalitate decedata demult, si cu a carui actiuni jurnalistul care a scris articolul, e putin cunoscut, nici informat din mai multe surse. Si ca o cireasa de pe tort il amesteca aiurea cu contemporanii nostri din fruntea tarii care-si fac piar pe seama la orice.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *