Fosta casă de cultură din orașul Cornești a devenit un adevărat focar de infecții

Așa arăta fosta casă de cultură din or. Cornști în 2019
Așa arăta fosta casă de cultură din or. Cornști în 2019

De aproape un sfert de secol, chiar în centrul orașului Cornești stau bine mersi ruinele fostei case cultură.
”Acel loc s-a transformat într-un adevărat veceu și un focar de infecții”, recunoaște primara Vera Buga, care, însă, dă neputincioasă din umeri.
Dânsa susține că, imediat ce a ajuns primară, și-a trasat ca prioritate demolarea completă a acestei construcții. ”E prima problemă pe care am vrut s-o rezov în calitatea mea de primar. Acele ruini sunt chiar în fața blocului în care locuiesc. Știu foarte bine ce se întâmplă acolo. E o ruină. Nu mai poate fi reabilitată”, spune, după care explică: ”Am încercat să demolăm acei pereți, căci prezintă pericol pentru copii, dar și pentru adulți. Am obținut autorizația de demolare, doar că, pentru a demola, e nevoie de cel puțin 100 mii de lei, bani pe care primăria nu-i are”.
Au încercat să demoleze ruinele acelei case du cultură, construite în anii 50 ai secolului trecut, pe vremea când orașul Cornești avea statut de centru raional, cinci primari care s-au perindat de-a lungul anilor. Nimeni dintre ei nu a reușit.
La un moment dat, oficiali de la Secția raională de cultură afirmau că vor să reconstruiscă edificiul, unul foarte frumos pe vremuri. Nu au reușit.
Unul dintre foștii primari ai localității, Oleg Munteanu, promitea să construiască în acel loc o biserică. A obținut chiar blagoslovirea ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei, fiind instalată în preajmă și o cruce de dimensiuni impresionante.
Se pare că acea cruce nu i-a oprit pe oameni să transforme fosta casă de cultură într-un veceu public.
Actuala primară, Vera Buga, a încercat să inițieze construcția, în acel loc, a unei piețe închise. ”Am elaborat și un proiect, l-am depus spre finanțare, dar nu a luat foc”, a precizat dânsa.
Totodată, a ținut să precizeze că în orașul Cornești există casă de cultură.
”Am amenajt-o, organizăm diverse activități cultural-artistice. Ne dorim acolo o reparație, scaune frumoase, o scenă bine amenajată. Tot acolo am putea deschide diferite secții. De fitness, spre exemplu. Idei sunt, nu avem bani. Asta e problema”, a subliniat dânsa.
De notat că în central orașului Cornești se mai conturează o ruină, pe lângă cea a fostei case de cultură. Este vorba de fostul spital raional, un bloc al căruia este ruinat pe jumătate, iar alte câteva sunt în stare avansată de degradare. Acele blocuri aparțin Consiliului raional Ungheni.
”Mă doare că se distruge. Clădirile sunt foarte bune, cu pereți groși… E păcat că se distruge”,  declara pentru EXPRESUL, în octombrie 2017, președinta raionului, Ludmila Guzun, care promitea atunci că vor încerca să găsească fonduri pentru reabilitarea edificiilor.
Este anul 2019. Nu au fost stabilte surse de finanțare nici pentru reabilitarea (demolarea?) clădirilor fostului spital rational, nici pentru demolarea fostei case de cultură.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *