Suna-va clopotul și-n continuare la Florițoaia Veche

De zeci de ani, deasupra satului Florițoaia Veche, dar și departe în împrejurimi, se aude dangăt de clopot, care vestește fie începutul Sfintei Liturghii, fie că se înmormântează un creștin, fie alte evenimente importante din viața satului.
”De la un timp, clopotul, îmbătrânit de ani, nu mai sună așa cum suna, de auzeau și satele vecine”, spune o localnică, Lidia Bolșoi.
Pe acel clopot a fost depistată o fisură, care face ca sunetul să fie tot mai stins.
Oamenii din partea locului, însă, nu vor să renunțe la el.
”Clopotul nostru este un adevărat exponat de muzeu, de aceea vrem să-l pastram pentru urmasi”, a explicat Lidia Bolșoi.
Acest lucru s-a decis și la întâlnirea comunitară, inițiată de un grup de inițiativă din localitate. Satenii, participanți la acea întâlnire, au votat în unanimitate ca să fie reparat clopotul bisericii.
Pentru aceasta, însă, e nevoie de mulți bani. Deoarece clopotul e mare, cântărește 600 de kilograme, s-a calculat că ar fi nevoie de circa 300 mii de lei.

Biserica din Florițoaia Veche

Sătenii speră să se implice și diaspora, cei ce s-au născut la Florițoaia și au plecat în lumea mare. Împreună, ei cred că ar putea reuși. ”Doar noi, cei ramași aici, la vatră, nu cred că reușim. Avem mare nevoie de ajutorul tuturor oamenilor de bună credință”, a subliniat Lidia Bolșoi.
În caz contrar, clopotul ar putea să dispară.
De aceea, grupul de inițiativă a lansat un apel către oamenii de bună credință să dea o mână de ajutor, ca acest clopot cu încărcătură istorică să fie reabilitat și transmis urmașilor într-o stare bună.
De notat că biserica din Florițoaia Veche a fost construită în 1890 de boierul Dumitru Cutălu, fiind un monument de arhitectură de importanță națională. Biserica respectivă este inclusă în registrul monumentelor ocrotite de stat.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *