Start perioadei electorale pentru alegerile din 24 februarie 2019

Pe 10 decembrie, a început perioada electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.
Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor a fost aprobat de CEC pe 5 decembrie și conține atât activități de pregătire pentru scrutin, cât și pentru desfășurarea campaniei electorale.
Perioada electorală va avea o durată maximă de 90 de zile și se va finaliza odată cu data confirmării rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituțională.
Printre principalele acțiuni ce vor fi întreprinse se numără: informarea alegătorilor și instruirea funcționarilor electorali despre particularitățile participării la vot în baza sistemului electoral mixt, constituirea și organizarea activității organelor electorale inferioare, desemnarea și înregistrarea candidaților, organizarea agitației electorale, lucrul cu listele electorale, monitorizarea alegerilor și reflectarea lor în mass-media, organizarea votării, numărarea voturilor şi totalizarea rezultatelor alegerilor.
Desemnarea candidaților pentru funcția de deputat și înregistrarea acestora în calitate de concurenți electorali va începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor, adică pe 26 decembrie curent.
Campania electorală pentru concurenții înscriși în cursă va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică pe 25 ianuarie 2019. Conform legislației, orice acțiune de agitație electorală până la începerea oficială a acesteia reprezintă o ilegalitate și poate fi sancționată.
Reamintim că, prin hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 197 din 27 iulie 2018, a fost stabilită data de 24 februarie 2019 pentru desfășurarea alegerilor Parlamentului Republicii Moldova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *