Mâncăruri care aduc noroc în Noul An

Dacă e sărbătoare, sărbătoare să fie și mese pline de bucate. Chiar dacă au apărut noi bucate, moldovenii nu renunță la cele tradițiobale.
Se zice că e bine ca pe masa de Revelion să avem pește, ca să trecem prin noul an ca peştele prin apă. Pocnitura, atunci când deschizi șampania (vinul spumant), sperie relele.
Orice gospodină va spune că pentru noaptea de Revelion prepară celebra salată boeuf, sarmale sau carne la cuptor. Nelipsite sunt și portocalele.
Ce este prezent neapărat pe masa de Revelion la alte popoare?

 
Argentina: Fasole
Argentinienii mănâncă fasole de Anul Nou în speranţa că asta îi va ajuta să îşi păstreze locul de muncă sau să îşi găsească unul mai bun, mai bănos.
 
 

 
Cuba şi Austria: Purceluş la proţap
În ambele ţări purceluşul de lapte la proţap este nelipsit de pe masa de Revelion, căci sunt simbolul bogăţiei, norocului, prosperităţii.
 
 
 

 
Grecia: Vasilopita
Este vorba de o pâinică rotundă, dulce, coaptă de obicei cu migdale, numită Vasilopita. Probabil poartă numele Sfântului Vasile (prima zi din an). De Revelion, Vasilopita are înăuntru o monedă. Se zice că cel ce o găseşte va fi norocos tot anul.
 

 
Japonia: Toshikoshi Soba
Este un fel de mâncare din tăiţei de hrişcă. Lungimea tăiţeilor simbolizează urările de viaţă lungă. Se mai spune că tăiţeii fierţi se pot tăia uşor cu lingura, ceea ce înseamnă că cei ce se află la masă pot lăsa în urmă greutăţile anului precedent.
 
 
 

 
Italia: Linte
Pe lângă mâncărurile cu peşte, italienilor le place să mănânce linte în noaptea de Revelion. Asta, pentru că boabele de linte se aseamănă monedelor, deci duc cu gândul la noroc şi bogăţie în noul an.
 
 
 

 
Irlanda: Pâine cu unt
Se spune că cei care lasă pe treptele casei pâine şi unt în noaptea de Revelion, anunţă faptul că în acea casă nu domneşte sărăcia. Copii sunt bineveniţi să mănânce tot ce găsesc în faţa uşilor.
 
 
 

 
Spania: Struguri
La miezul nopţii, de Revelion, spaniolii se grăbesc să mănânce 12 boabe de strugure, care  reprezintă cele 12 luni ale anului. Boabele gustoase şi dulci arată că lunile respective vor fi bune. Dacă se nimeresc boabe acre, înseamnă că lunile acelea nu vor fi aşa de blânde.
 

 
Suedia şi Norvegia: Budincă de orez
De Anul Nou, suedezii şi norvegienii pun o singură migdală în budinca de orez. Se spune că cel care o va găsi se va bucura de prosperitate tot anul.
 
 

 
Polonia: Hering marinat
Polonezii consideră că, dacă mănânci peşte în noaptea de Revelion, vei avea un an prosper, plin de bunăstare.
 
 
 
Turcia: Rodia
Rodia, sau boabele de rodie simbolizează fertilitatea şi abundenţa în Noul An. Cel puţin, aşa cred turcii, care aduc aceste fruct pe masa de Revelion.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *