Li se va face dreptate celor 47 de ostași români înhumați la Novaci

Imagine-simbol
Imagine-simbol

După opt ani de promisiuni și vorbe, se pare că la Novaci va fi, totuși, amenajat cimitirul ostașilor români.

”Ne propunem, împreună cu Consiliul Județean Gorj, să realizăm construcția cimitirului eroilor români din satul Novaci, raionul Călărași. La realizarea acestei lucrări au fost chemați să participe și consiliile județene Prahova, Călărași și Piatra Neamț. Sper că în primăvara anului 2019 să reușim să realizăm aceasta frumoasa intenție”, a postat pe pagina sa de facebook, imediat după revenirea sa de la Târgu Jiu, unde a efectuat o vizită de lucru în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie, Sergiu Artene, președintele raionului Călărași.

Această declarație vine după ce, în luna aprilie, Gheorghe Chiriac, proprietarul terenului, unde se spune că au fost înhumați, într-o groapă comună, 47 de ostași români căzuți pe front în 1941, spunea pentru ”Expresul”:  ”Au trecut opt ani de când a fost primul reprezentant oficial și a zis că vor să reamenajeze teritoriul. În fecare an tot vin, se uită, zic că se apucă de lucru și nu mai vin. Deja nu mai cred în vorbe, vreau să văd și fapte”.

Iată că, se pare, primele rezultate încep să apară.
Pentru construcția cimitirului este nevoie de o circa șapte mii de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 140 mii de lei moldovenești.

”De fapt, nu contează banii, pentru că această sumă am putea să ne permitem și noi s-o oferim. Important e că să realizăm acest proiect împreună cu partea română, căci anume astfel de proiecte ne unesc”, a subliniat Sergiu Artene.

De notat că județele Prahova, Călărași și Gorj sunt înfrățite cu raionul Călărași. S-a apelat și la Consiliul Județean Piatra Neamț, pentru că, susține președintele raionului Călărași, o bună parte din ostașii înmormântați la Novaci sunt din Piatra Neamț.

Pe locul unde își dorm somnul de veci ostașii români a fost construită, în perioada sovietică, o fermă de vaci. Actualul proprietar al terenului, Gheorghe Chiriac, este hotărât să cedeze acel loc autorităților publice pentru a amenaja cimitirul. Despre acest fapt a confirmat și președintele raionului.

La ora actuală, există un cimitir al eroilor români în orașul Călărași, unde sunt înmormântați 42 de ostași români. Acesta a fost construit în anul 2008.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *