Vor veni de peste Prut 40 mii de euro. Pentru Scuarul Europei. Vedeți ce au de gând să facă autoritățile

Locul unde va fi amenajat Scuarul Europei
Locul unde va fi amenajat Scuarul Europei

Locul unde va fi amenajat Scuarul Europei
Locul unde va fi amenajat Scuarul Europei

Până la finele anului curent, Ungheniul va avea un nou scuar – Scuarul Europei. Și asta, datorită ajutorului pe care îl vor acorda consiliile județene Arad și, respectiv, Neamț.
”Ne dorim să amenajăm spațiul din fața blocului care găzduiește Direcția Agricultură și Alimentație, Direcția Educație, dar și alte subdiviziuni raionale. Am solicitat, în acest sens, sprijinul consiliilor județene din România, cu care avem acroduri de fraternitate. Și Consiliul Județean Neamț, și cel din Arad au răspuns pozitiv solicitării noastre”, a spus președinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun.
Potrivit dânsei, cele două autorități publice de peste Prut vor oferi Ungheniului, pentru amenajarea Scuarului Europei, câte 20 mii de euro.
”Sunt bani suficienți pentru a realiza ceea ce ne-am propus”, a subliniat președinta.
Arhitectul-șef al raionului, Dumitru Cucu, a specificat și cum va arăta acest scuar: ”Suprafața din fața clădirii va fi pavată, fiind lăsate și câteva locuri pentru gazoane. Aici vor fi plantate flori, iarbă… Decizia va aparține specialiștilor. În spatele unuia dintre gazoane vor fi instalate suporturi pentru drapele, unde-și vor găsi locul steagurile țărilor unde are localități-surori raionul Ungheni”.
Vor fi instalate coșuri de gunoi, bănci, nu va lipsi iluminatul public. În spatele clădirii proaspăt renovate va fi amenajată o parcare pentru autovehicule.
Așa arăta acest loc cu 40 de ani în urmă
Așa arăta acest loc cu 40 de ani în urmă

Cândva, cu peste 30 de ani în urmă, în fața edificiului respectiv se afla monumentul lui Vladimir Lenin, instalat pe un soclu impunător, cu o tribună mare – pentru liderii de partid din acea perioadă.
În anul 1991, monumentul a fost scos și, de atunci, în locul lui sunt plantate flori.
De mai bine de zece ani, sculptorii Dumitru Verdianu și Ion Zderciuc, ambii originari din Ungheni, își doresc realizarea unui monument de anvergură, al domnitorului Alexandru cel Bun, care să fie instalat aici.
”Inițial, ne doream un proiect mare, o lucrare masivă, din bronz, care să-l reprezinte pe Alexandru cel Bun pe cal, la dimensiunea de două naturi. Nu s-a acceptat, pentru că au zis că prețul e prea mare”, a explicat, pentru ”Expresul”, Ion Zderciuc.
Potrivit dânsului, acest monument ar fi costat 4-5 milioane de lei.
Totuși, nu s-a renunțat la idee, mai ales că schița a fost aprobată și de Ministerul de resort.
De notat că va fi amenajat, la momentul actual, doar scuarul, nu și Piața Independenței.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *