Orașul Călărași a fost supus în premieră unui audit energetic

În doi ani și jumătate, orașul Călărași va fi de nerecunoscut pe timp de noapte, căci va fi iluminat de sute de becuri, pe o lungime de peste 20 de kilometri.

Recent, în luna august, aici a avut loc primul audit energetic din istoria localității.  ”Am decis să desfășurăm acest audit energetic pentru a cunoaște cu exactitate situația actuală a sistemului de iluminat public și a înțelege cum să implementăm cu succes proiectul privind eficientizarera iluminatului public la Călărași”, a explicat primarul Nicolae Melnic.
La ora actuală, sistemul de iluminat public al orașului are o lungime de 48 de kilometri și, grație auditului energetic, se știe cu exactitate ce e bine și ce e rău, ce mai trebuie de făcut, unde e nevoie de intervenit, ce străzi urmează să fie conectate, care-s cerințele tehnice pentru corpurile de iluminat.
NOTĂ:  Conform legislației, auditul energetic este obligatoriu pentru toate proiectele de eficiență energetic, finanțate sau cofinanțate din bani publici. Auditul energetic este necesar pentru a identifica cele mai eficiente măsuri de economisire a energiei și pentru a aprecia costurile de investiție din cadrul proiectului.
Potrivit unui comunicat de presă al IDIS „Viitorul”, la Călărași vor fi înlocuite, în cadrul Proiectului ”Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”,  500 de corpuri de iluminat, astfel fiind asigurată o economie reală de 6500 de euro pe an. ”Actualmente, liniile electrice din orașul Călărași au o vechime de peste de 60 de ani și din această cauză se defectează foarte des, iar localitatea rămâne în beznă”, a spus Ion Muntean, expert în domeniul energetic din cadrul IDIS „Viitorul”.
După implementarea proiectului, situația se va schimba radical, iar călărășenii vor beneficia de lumină pe timp de noapte în permanență.
De notat că Proiectul „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor” va fi realizat de Primărie, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”, timp de 30 de luni. Finanțatorul principal este Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Convenţia primarilor – proiecte demonstraționale” (CoM-DeP).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *