Cel mai bun film etnografic din lume este despre Călărași

Documentarul ”Călărași – un ținut la poarta raiului”, filmat în 2017, este considerat cel mai bun film etnografic din lume. Acest titlu l-a obținut la cea de a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Etnografic (FIFE) care s-a desfășurat în orașul Zlatna, județul Alba, România. Iar documentarul ”Călărași – un ținut la poarta raiului”, regizat de nisporeneanul Dumitru Grosei, a câștigat marele premiu: ”Cel mai bun film etnografic”.

Autoritățile călărășene s-au declarat foarte mândre de acest success înregistrat, mai ales că, deacum încolo, despre Călărași se va ști în toată lumea. ”Sunt foarte mândru că documentarul a obținut acest premiu important. Orice om căruia îi este apreciată munca pe care o face, se simte mândru. Așa sunt și eu ”, a declarat pentru ”Expresul”, Dumitru Trifan, șeful Direcției Cultură și Turism din Călărași, cel care a fost ghidul echipei de filmare. ”De la ora 4.00 dimineața și până la 23.00 eram cu echipa de filmare și îi ghidam peste tot. Aș putea spune fără modestie  că sunt și eu o parte a succesului.”, a mai adăugat dânsul.
De menționat că avanpremiera documentarului a avut loc la Călărași, la sfârșitul lunii decembrie 2017. Iar filmările au avut loc în perioada perioada iunie – noiembrie 2017.
Potrivit lui Dumitru Trifan, la realizarea peliculei au fost implicate patru grupuri folclorice din raion, muzeele ”Casa Părintească” din Palanca, ”Casa Viorii” din Călărași, ”Casa Mierii” din Răciula, ”Casa Olarului Vasilii Gonceari” din Hoginești, vinăria ”Aghenie” din Sadova și peste 200 de locuitori ai satelor Palanca, Răciula, Meleșeni, Sadova, Leordoaia, Bravicea, Hârbovăț, Hârjauca, Frumoasa și Hoginești.
Documentarul cu o durată de 52 de minute, a fost produs de ”Symbol Media”, în co-producție cu ”Alternative Cinema”, cu sprijinul Consiliului Raional Călărași.
De notat că festivalul s-a desfășurat în perioada 10-12 august, acesta fiind dedicat filmelor care au un caracter etnografic și promovează cultura și tradițiile naționale. În competiție au fost înscrise 722 de producții din 85 de țări.
Anterior, documentarul a mai înscris un succes, fiind premiat pentru prima dată, ca fiind cel mai bun film pe tema ”Etnoecologie (natură și oameni indigeni)” în cadrul Festivalului Internațional de Film Ecologic ”To save and preserve 2018”, din Rusia.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *