Octavian Țîcu, costulenean faimos vorbește despre casa lui

Octavian Ticu
Sursa: europalibera.org

Octavian ȚÎCU este cercetător-coordonator la Institutul de Istorie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei; conferenţiar universitar la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universității de Stat din Moldova. Doctor în istorie

Octavian Ticu
Sursa: europalibera.org

S-a născut pe 21 august 1972. Fost boxer profesionist. Între 1995 și 2003, a devenit de 7 ori campion național la box, iar în 1996 a reprezentat Republica Moldova la Jocurile Olimpice de vară din Atlanta. A fost ministru al Tineretului și Sportului între 26 februarie și 30 mai 2013, timp în care a scos la iveală schemele de deturnare a banilor destinați dezvoltării sportului.
Este originar din satul Costuleni, raionul Ungheni, și-a făcut un nume și reprezintă, la ora actuală nu doar mândria satului natal și a raionului, ci și a Republicii Moldova.
De ce a rămas acasă și nu a profitat de oportunitățile pe care le-a avut în străinătate? Cum vede și ce-și dorește pentru Republica Moldova?
Ați avut posibilitatea să rămâneți în străinătate, să vă faceți acolo o carieră frumoasă. Totuși, ați ales să reveniți acasă. De ce?
Pentru că aici e casa mea, pentru că sunt responsabil pentru părinții mei, pentru copilul meu. Am o datorie civică. Întotdeauna am spus că omul trebuie să trăiască și să creeze acolo unde s-a născut. Sigur, au fost diferite ispite, au fost diferite ocazii, dar… Toate lucrurile importante le-am făcut aici și cred în continuare că avem un viitor euoropean, iar oamenii de aici merită un trai mai bun. Trebuie să ne asumăm fiecare dintre noi responsabilitatea să nu fim doar beneficiarii civilizației care e alături de noi, dar și să facem în așa fel, ca această civilizație să vină la noi acasă.
Cum ați descrie Republica Moldova de azi?
Este, cu regret, un stat inexistent din punct de vedere instituțional. Dacă, până la guvernarea actuală, care a fost numită peste noapte în 2016, mai existau aparențele unui stat – chiar și în perioada lui Voronin nu am avut ingerințe atât de masive în instituțiile statului – acum nu mai există. Cu regret, după 2016, un grup criminal, care acționează după principiile mafiote, a subjugat statul Republica Moldova în propriile interese. Această structură mafiotă s-a pliat pe structurile de stat și nu mai există nicio deosebire. Articolul 2.1 al Constituției spune că puterea aparține poporului, iar articolul 2.2 spune că preluarea puterii de oricare grupare sau partid este  uzurpare de stat. Acum, ne alfăm într-un stat uzurpat. Ultimele decizii care s-au luat, inclusiv invalidarea votului chișinăuenilor din 3 iunie, adoptarea pachetului de legi privind amnistia fiscală, dar și reacția instituțiilor europene, FMI, Ambasadei SUA, UE, ne-au arătat că, de fapt, această guvernare este în afara legii și noi suntem în drept să o răsturnăm, pentru că ea nu ne reprezintă.
Dacă ați lucra, spre exemplu, într-o agenție de turism, cum ați descrie Republica Moldova, ca să atrageți aici turiștii?
Eu aș descrie-o în câteva cuvinte: este un teritoriu cu o climă deosebită, unde există toate lucrurile gustoase din lume. Îmi place, mai ales, sfârșitul de vară și începutul toamnei, când Moldova este, într-adevăr, spectaculoasă. E o țară cu vechi tradiții românești, care, din punctul meu de vedere, în condițiile în care va reuși să aibă o guvernare credibilă și cu gândire de stat, va avea toate calitățile să devină un punct de atracție pentru foarte mulți turiști. Avem oameni frumoși, iar aceasta, cred, e cea mai mare bogăție a noastră. Mi-aș dori foarte mult ca tinerii, care pot schimba foarte mult , să înțeleagă că au și o datorie civică, legată de viitorul acestei țări.
Și în final, o adresare către ungheneni.
Ungheniul a arătat că este cu adevărat o capitală culturală a Republicicii Moldova, o fereastră spre Europa; are un loc cu totul aparte în Republica Moldova. Dincolo de personalitățile pe care le-a dat, a demonstrat o capacitate de mobilizare exemplară și o sfidare a acestui regim. Chiar m-am bucurat să spun că mi-aș dori ca Ungheniul să fie un teritoriu liber de dictatură.
 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *