„Orfeul de Aur” pentru ”Codrenii” călărășeni

Vacanța de vară, pentru 32 de copii din grupa pregătitoare a ansamblului de dansuri populare ”Codrenii” de la casa raională de cultură ”Ion Ungureanu” din Călăraşi, a început abia la sfârşit de iunie.

Până atunci, s-au pregătit intens de prima lor mare competiţie de peste hotare.
Copiii, cu vârsta cuprinsă între 10 şi 13 ani, au făcut repetiţii peste repetiţii pentru a străluci, la propriu, pe scenele din Bulgaria, în cadrul celei de a zecea ediţii a Campionatului European de folclor „Euro Folk 2018”. Acesta s-a desfăşurat în perioada 28 iunie – 8 iulie.
În celebra competiție au intrat 65 de colective din șapte țări: Republica Moldova, Bulgaria, Rusia, Georgia, Estonia, Austria și Malaezia,  numărul participanților depășind 1200, printre care: muzicieni, dansatori şi interpreţi de toate vârstele.
După o horă ca la carte, o polcă, o Ciuleandră, precum şi alte dansuri ameţitoare, ”Codrenii” au intrat în cursa pentru marele premiu, alături de alte nouă colective.
Într-un final, călăraşenii s-au învrednicit de Premiul special al municipalităţii Nessebar, o distincţie extrem de importantă pentru un ansamblu aflat la prima sa participare la un concurs internațional.
Şi asta nu e tot. Juriul i-a răsplătit pe micii dansatori cu o medalie de aur, placheta „Orfeul de Aur”, patru diplome de laureaţi ai concursului în categoria de vârstă 10-14 ani, de promotori ai dansului popular autentic, dar şi multe aplauze şi aprecieri.
„Acest premiu este unul foarte important pentru noi. El demonstrează că am cucerit inimile spectatorilor din Nesseber, ceea ce nu poate decât să ne bucure şi să ne ambiţioneze şi mai mult”, a declarat Igor Filipciuc, conducătorul artistic al ansamblului. Dânsul s-a arătat mulţumit de felul în care au evoluat discipolii săi.
Iar copiii, la rândul lor, s-au simţit foarte mândri la Nesseber în costumele naţionale, aduse cu multă grijă de-acasă, şi au purtat cu sfinţenie tricolorul.
Pentru ei, odihna de pe litoralul Mării Negre s-a împletit armonios cu emoţia de pe scenă şi i-a făcut să fie şi mai motivaţi să revină din toamnă în sala de repetiţii, să se pregătească şi mai intens, astfel încât să atingă noi şi noi succese.
S-au întors acasă cu o experienţă unică, convinşi că au meritat nenumăratele ore de dans, oboseala, crampele musculare şi observaţiile pentru fiecare pas greşit.
Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *