Fericit popor

Estonia are o populație de 1,3 milioane de oameni. Republica Moldova are de două ori mai mult – 2,9 milioane.
Estonienii au un Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor de 31473 de dolari. Mol­do­venii – de aproape șase ori mai puțin – 5657 dolari.
Dacă e să judecăm după percepția corupției, Estonia se situează pe locul 21 din 170. Republica Mol­dova – pe locul 122 din 170.
Cu toate acestea – atenție! – conform indicelui fe­ricirii, estonienii sunt pe locul 63, iar moldovenii – pe locul 67!
Ce mai, fericit popor. Bătut, batjocorit, furat, sărăcit la maximum, dar fericit.
Trebuie să reamintesc pentru cei cu memoria scurtă că și Estonia, și Moldova au făcut parte, ap­roa­pe jumătate de secol, dintr-o uniune, numită oficial sovietică.
Estonienii o spun cu glas tare: nu a fost o uniune, ci o închisoare a popoarelor. Moldovenii continuă să danseze ”Katiușa” și să suspine după ”subotnice”.
Cu ceva mai mult de 25 de ani în urmă, estonienii au spus ferm: ”Stop! Ajunge!” și au pornit pe o altă cale. Și moldovenii au spus același lucru, dar repede s-au răzgândit.
Iată că estonienii au ajuns în Uniunea Europeană, au ajuns în NATO, iar țara li s-a schimbat radical. Pentru ei un salariu de 1300 de euro e deja mic.
Moldovenii au ajuns de unde au pornit și mai rău. Abia de-și duc zilele și sunt gata să-și taie beregata pentru un kilogram de macaroane sau un litru de ulei, pe care ”oameni buni la suflet”, gen Șor, li-l oferă.
În schimb, se declară fericiți!
Cum să nu fii fericit, dacă vine un Dodon, un Plahotniuc, un Șor – Doamne, ce gașcă, ce oameni am adus la putere! – și ne fac festivaluri de tot felul, ne aduc artiști vânduți și răs-vânduți!
Cum s-ar zice: să răsune muzica.
Cum să nu fii fericit, dacă, după zeci de ani ”cu glodul pân-la gât”, iată vine un Făt-Frumos și-ți face o bucată de drum ca vai de el.
Dar e drum!
Și mergem într-o veselie la votare și tot alegem hoții și neciopliții. La toamnă, se pare, vom alege și ”independenții”.
Și iarăși vom fi fericiți.
Atât de fericiți, încât, într-o bună zi, s-ar putea să ne fie milă până și de estonieni.
Ce bucurii mai au ei? Hoții nu le fac concerte. Drumurile sunt construite demult, apeductele – la fel. Poliția își face treaba onest, la fel și justiția. Locuri de muncă bine plătite – câte vrei. Nu trebuie să plă­tești nimănui ca să-ți facă un certificat mai repede sau să-ți permită să treci vama cu tot ce-ți trece prin minte.
Plictiseală totală!
La începutul acestei săptămâni, am participat la un training cu experți din Estonia. Cu toții au spus același lucru: dacă vrei să trăiești bine și frumos, începe schimbarea de la tine.
Așa au făcut ei și au reușit.
Și a mai fost ceva: au spus răspicat că, timp de 50 de ani, au fost ocupați. Independența pentru ei nu este doar un motiv de a mai avea o sărbătoare în calen­dar, o zi de odihnă și un motiv de beție.
Independența pentru ei înseamnă oameni onești, incoruptibili și neșantajabili în fruntea statului, care să vrea ca poporul să trăiască bine, iar țara să prospere.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *