Vizibili, dar, totodată, invizibili printre noi

”Eram mamă solitară cu doi copii mici și fără un loc de muncă. Locuiam la mama mea, cu copiii, în condiții foarte rele. Nici mama mea nu avea un loc de muncă stabil. În sat nu avea unde să se angajeze.
Un consătean, cunoscându-mi situația, mi-a propus să merg la Moscova, să lucrez în calitate de vânzătoare la o alimentară. Am acceptat imediat propunerea, mai ales că mi-a zis că mă ajută el cu bani pentru pașaport, pentru drum și cazare la Moscova.
Când am ajuns acolo, am fost condusă într-un apartamnet, unde erau mai multe fete. Mi s-a luat pașaportul pentru înregistrare și mi-au zis să aștept.
În aceeași zi mi-au comunicat că… voi deservi sexual clienți la o saună.
Eram foarte speriată și disperată…”.
Este istoria unei tinere de 26 de ani. Ea a vrut să fie auzită de toți, căci în situația ei sunt zeci și poate chiar sute de tinere, care, ca și ea, au fost traficate și exploatate.
Într-o situație la fel de proastă se pomenesc și bărbați, și copii, care sunt exploatați prin muncă silnică.
Anume pentru a informa populația despre astfel de cazuri, despre ceea ce presupune traficul de ființe umane, la Călărași a fost lansată, de către Comitetul național pentru combaterea traficului de ființe umane, campania de informare ”Invizibilii printre noi”. Evenimentul s-a produs pe 18 iunie.
Astfel, zece figuri reprezentând femei, bărbați și copii, au fost instalate în scuarul din fața Bibliotecii publice raionale ”Grigore Vieru” din Călărași. Fiecare din acestea redau trăirile reale ale victimelor traficului de ființe umane, care au rămas, de cele mai multe ori, invizibile printre noi și neștiute de nimeni.
Timp de o săptămână, până pe 24 iunie, călărășenii au avut posibilitate să se oprească în preajma lor, să citească cele zece istorii reale, scrise pe figurile omenești, să mediteze, să tragă concluziile necesare, dar și să se informeze despre instituțiile cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane.
”Sigur, aceste campanii nu pot soluționa problema definitiv, pentru că este o problemă foarte complexă. Dar putem să informăm publicul, să promovăm anumite acțiuni de prevenire și de minimalizare a acestui flagel cu impact tragic. De aceea consider că sunt necesare astfel de campanii de informare”, ne-a spus Zinaida Tulbu-Bădărău, vicepreședinta raionului Călărași.
După lansare, primari, polițiști de sector, asistenți sociali, psihologi au participat la un atelier de lucru, unde au fost informați despre modalitățile de a accesa serviciile disponibile și de a interveni în condițiile existenței unor astfel de situații în comunitatea din carte vin.
Anterior, în primăvară, o expoziție similară și o campanie de informare privind traficul de ființe umane a avut loc și la Ungheni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *