Ungheneanul care este pompier voluntar în Italia zice că-i place să facă bine altuia

Sursa foto: stirilocale.md

Andrian Țurcanu, un tânăr de 28 de ani, originar din Ungheni, este pompier voluntar în Italia. Lucrează la cea mai mare fabrică de fibre textile din Europa, iar în timpul liber a decis să fie pompier voluntar în orașul Arco, Provincia Trento, Italia, acolo unde locuiește, informează știrilocale.md.
A plecat din țară acum 16 ani. Din 2008 lucrează la cea mai mare fabrică de fibre textile din Europa. Având mult timp liber, Andrian s-a gândit să se facă pompier voluntar. Și din 2014, atunci când a devenit cetățean italian, tânărul a făcut imediat o cerere și a fost primit în rândul pompierilor voluntari.
„Arco are o populație de circa 17.000 de locuitori, iar din stația noastră fac parte 65 de pompieri voluntari și fiecare are un lucru de bază în afară de pompier. Într-un an facem în medie 800-900 de intervenții, unele mici altele mari și periculoase, dar odată ce am dat jurământul și mi-am luat angajamentul să fiu pompier, trebuie să faci orice. Incendii, accidente, chiar și pisica de pe copac, sunt unele din multele intervenții pe care le facem”, spune Andrian.
Pompierii volunatri sunt mereu pregătiți prin diferite simulări, pentru a avea cunoștința și capacitățile de a interveni mereu în siguranță și de a efectua foarte bine orice intervenție. „Nu-mi pare rău de nimic chiar dacă o fac pe gratis și nu percep nimic din acestă activitate, doar eu am ales acest drum, nimeni nu m-a impus, dar fiecare pompier voluntar o face din marea plăcere de-a ajuta comunitatea în care trăiește. Mulți mă întreabă de ce fac acest lucru, iar eu le răspund că îmi place să fac bine altuia”, spune moldoveanul.
Cea mai periculoasă operațiune a fost prima intervenție la care a participat. Au mers să lichideze un incendiu într-o casă cu 3 etaje, aflându-se în interiorul locuinței a reușit să iasă afară înainte ca etajul 2 și 3 să se prăbușească.
Chiar dacă este plecat de 16 ani din țară și este cetățean italian, Andrian spune că „acasă” e Moldova și revine în țară de 2-3 ori pe an. În tot acest timp de când e plecat, moldoveanul spune că s-a schimbat câte ceva în țară, dar dacă ar fi fost schimbări spre bine nu erau atât de mulți moldoveni plecați în străinătate.
Deși are un serviciu bine plătit acolo, Andrian spune că s-a gândit să revină în țară, dar nu știe cu ce să înceapă aici. Întrebat dacă ar fi tentat să lucreze pompier în Moldova, ungheneanul spune că „DA” și că s-a gândit la acest lucru. El spune că deseori urmărește pe internet filmulețe video cu intervențiile pompierilor noștri. Tânărul spune că nu vede nicio diferență între pompierii moldoveni și cei italieni, singura problemă a pompierilor de la noi ar fi dotarea tehnică.
Acesta mai spune că a remarcat că pompierii de la noi nu prea sunt stimați de către cetățeni, în timp ce în Italia și nu numai, sunt foarte respectați pentru munca pe care o fac.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de Facebook.

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *