Pro sau contra? Uniforma școlară. Dar telefonul mobil?

Uniforma școlară de până în 1990

Uniforma școlară de până în 1990

În ultimul timp, se vorbește tot mai insistent despre uniforma școlară pentru elevi și folosirea telefoanelor mobile în școală. Sunt chestionați elevi, părinți, cadre didactice.
Noi i-am chestionat pe responsabilii de la direcțiile de învățământ din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași: ce cred ei despre introducerea uniformei școlare, ce cred despre interzicerea telefoanelor mobile în școală?
Iată ce au răspuns:
Alexandra LUNGU, adjuncta șefei Direcției Învățământ, Tineret și Sport Nisporeni:
Sunt total de acord cu introducerea uniformelor școlare în instituțiile de învățământ. În acest caz, toți elevii sunt îmbrăcați la fel, astfel că între ei există egalitate, nu este unul mai bogat, iar altul mai sărac. Mie întotdeauna mi-au plăcut uniformele școlare, pe care le-am avut pe timpuri: frumoase, curate și modeste. Elevul este frumos în uniformă școlară.
În ceea ce privește telefoanele mobile în școală, nu le-aș permite elevilor absolut deloc să le poarte. Nu au de ce să vină cu ele la școală. Elevul trebuie să se  pregătească pentru ore nu să stea cu nasul în telefon, așa cum se mai întâmplă uneori în prezent.
Olga POPA, adjuncta șefei Direcției Educație Ungheni:
Sunt adepta uniformelor școlare, căci uniforma școlară egalează. Ea reprezintă același etalon pentru toți elevii. Astfel, nimeni nu va mai tinde spre haine scumpe sau moderne.
Totodată, sunt împotriva telefoanelor mobile în școală. În prezent, se observă goana elevilor după un telefon mobil cât mai performant, cât mai scump. Dar telefoanele distrag elevul de la învățătură, pentru că acestea nu sunt folosite așa cum le folosim noi, adulții – în scop de serviciu, pentru apeluri personale. Elevi noștri îl folosesc mai  mult pentru internet și o fac în timpul orelor.
Elena GONȚA, șefa Direcției Învățământ, Tineret și Sport Călărași
Introducerea uniformelor școlare în instituțiile de învățământ este necesară. O astfel de practică este deja implementată cu succes la Gimnaziul ”Ion Creangă” din orașul Călărași.
Uniforma școlară îl ordonează pe elev, il face mai important, mai solemn în cadrul activităților în școală și are aceeași menire pe care o are orice uniformă pentru orice gen de profesioniști.
În ceea ce privește folosirea telefonelor mobile la școală, cred că nu e cazul să fie interzise. Nu putem interzice elevilor, în secolul în care suntem, să vină la școală fără telefon. Dar este absolut necesar de format la elevi și la părinți cultul utilizării acestuia.
Părintele cunoaște când sunt recreațiile și atunci ar putea să-și telefoneze copilul, dacă există vreo urgență. Elevul trebuie să înțeleagă bine că în timpul orelor telefonl trebuie să stea în geantă, pus pe silențios, și nicidecum pe bancă, alături de agendă și manual.
Cred că vom putea obține deprinderea asta, dacă vom lucra mai insistent cu elevii cum să-și folosească corect telefonul.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *