Un proiect binevenit și foarte important. Interviu cu Andrei ALEXEEV, directorul Spitalului Raional Ungheni

În prezent, la Ungheni este în plină desfășurare proiectul „Îmbunătățirea nivelului de pregătire în cazul situațiilor de urgență a structurilor medicale și a populației din Ucraina si Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și în care spitalul pe care-l conduceți este partener. Întrebarea este cât de pregătite sunt structurile medicale și populația să facă față unor situații de urgență din moment ce mai avem nevoie de astfel de proiecte?
Poate știți că anul acesta s-au împlinit zece ani de când a început implementarea Proiectului moldo-elveţian „Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova” (REPEMOL). E vorba de un proiect grandios, care a curpins, practic, toate structurile medicale și a dus la formarea de formatori și, implicit, la instruirea cadrelor medicale. În plus, avem un specialist extraordinar, Vadim Rusu. A fost timp de șapte ani în Angola, a făcut nenumărate stagieri în străinătate, are o pregătire perfectă în pediatrie, reanimare, mica chirurgie, cardiologie… Într-un cuvânt, e născut pentru Unitatea Primiri Urgențe. Deci, avem cadre bine pregătite, inclusiv pentru a acționa în situații de urgență.
Ce facem cu pregătirea și instruirea voluntarilor, căci proiectul respectiv vizează și această latură?
Vom pregăti și voluntari. Preconizăm să implicăm salvatorii, angajații Direcției Situații Excepționale, pentru că ei sunt primii care sunt anunțați cu privire la orice calamitate. Cu ei vom lucra, în mod special.
Proiectul vizează și dotarea tehnică a Unității Primiri Urgențe. Despre ce e vorba?
Despre aparate de respirație artificială, defibrilatoare, instrumentar pentru sala de operații. Ceea ce este foarte important pentru noi și se datorează  acestui proiect este reparația unei săli de 25 de metri pătrați, care va fi dotată cu aparataj ce ține de telemedicină. Prima tranșă de finanțare deja am primit-o. Urmează să facem achizițiile pentru a începe reparația sălii despre care v-am vorbit.  Tot din acești bani vom achiziționa echipamentul necesar pentru telemedicină: calculatoare, monitoare etc.
Vă rog să ne explicați ce presupune telemedicina?
Este o metodă binevenită și m-am convins de acest lucru, fiind la Cernăuți. Colegii din Ucraina  deja practică în unele regiuni telemedicina și sunt foarte mulțumiți, mai ales că se confruntă cu o lipsă acută de cadre medicale. Situația în ceea ce privește cadrele e cam aceeași și la noi, iar telemedicina vine să suplinească oarecum acest gol. Sunt multe sate unde lipsește medicul. În schimb, este sora medicală. Datorită telemedicinei, ea va putea face legătura cu specialiști din medicina primară, medicina de urgență, de specialitate, pentru a stabili împreună acțiunile de mai departe, pentru a lua deciziile optime. Totodată, datorită telemedicinei, vor putea interacționa mai lejer specialiștii de la Unitatea Primiri Urgențe și ”AviaSan”, ceea ce este foarte important.
Totuși, cât de realistă e introducerea telemedicinii în condițiile noastre? Vă întreb, pentru că, deși în Republica Moldova se vorbește de foarte mult timp despre introducerea unui program informațional în spitale, despre softuri speciale, nu se prea văd mari progrese.
La noi este foarte bine pus la punct internetul…
Da, internetul e foarte bun, dar factorul uman cam șchiopătează. Având situația pe care o avem, cu cadre medicale îmbătrânite, care cunosc foarte slab calculatorul, ce ne facem?
Principalul e să fie dorință. Dacă se dorește, se reușeșete orice. Cunosc foarte multe persoane de vârstă pensionară, care au învățat calculatorul la o vârstă înaintată și se folosesc acum de el fără nicio problemă. Se  lucrează în această direcție, mai ales că unul dintre visele noastre e să avem un spital fără hârtie.
Înțeleg că telemedicina este un pas spre realizarea acestui vis.
Da. Spre asta mergem. În plus, ne gândim la un nou proiect ce ține de dotarea tehnică necesară  pentru introducerea programului informațional. Avem nevoie de circa 100 mii de euro. Dacă stabilim sursa de finanțare, vom începe și implementarea lui.
Ați fost la Cernăuți, ați discutat cu colegii de acolo. Ce ați putea prelua din experiența lor?
Urmează, în vară, grație aceluiași proiect, „Îmbunătățirea nivelului de pregătire în cazul situațiilor de urgență a structurilor medicale și a populației din Ucraina si Republica Moldova”, cursuri de instruire: ei vor veni la noi, după care ne vom deplasa noi la ei. Este un prilej foarte bun pentru un schimb de opinii, de experiențe. Ei, fiind cu un pas înaintea noastă în ceea ce privește introducerea telemedicinei, noi vom încerca să preluăm din experiența lor. Orice informație e binevenită.

Proiectul „Îmbunătățirea nivelului de pregătire în cazul situațiilor de urgență a structurilor medicale și a populației din Ucraina si Republica Moldova”, nr. 832249068 este finanțat de Comisia Europeană, implementat în  Programul de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina în cadrul  Parteneriatului Estic (EaPTC), primul apel de proiecte. Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) este Autoritatea de Management care asigură implementarea programului.
Scopul Programului este de a crea un mediu favorabil pentru programele de cooperare teritorială de-a lungul frontierelor între țările: Moldova – Ucraina, Armenia – Georgia, Azerbaidjan – Georgia și Belarus – Ucraina, respectând specificului fiecărei zone de frontieră. La fel, Programul își propune să consolideze capacitățile
autorităților locale și regionale și actorilor nonguvernamentali să dezvolte și să implementeze în comun proiecte transfrontaliere. Contribuția generală a Uniunii Europene la implementarea Programului EaPTC este de 12,5 milioane de euro.
Proiectul  „Îmbunătățirea nivelului de pregătire în cazul situațiilor de urgență a structurilor medicale și a populației din Ucraina si Republica Moldova” vizează creșterea gradului de pregătire pentru situațiile de urgență din zona transfrontalieră Bucovina și Republica Moldova și va fi implementat de către patru parteneri: Spitalul de Urgență Cernăuți și Spitalul Raional Central Noua Suliță (Ucraina) și, respectiv, din Republica Moldova: Spitalul Raional Ungheni și Agenția pentru Dezvoltarea Regională și Integrarea Europeană Ungheni.
Pentru mai multe informaţii puteţi apela la tel: 078393310, e-mail: ao.adrieu@yahoo.com

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *