Un colțișor din Olanda s-a mutat la… Bahmut

Grădina Irinei Bordeianu
Grădina Irinei Bordeianu

Grădina Irinei Bordeianu
Grădina Irinei Bordeianu

Și-a transformat grădina într-un colț de rai, iar trecătorii, zile în șir, au admirat lalelele de toate culorile și soiurile, care-și ridicaseră căpușoarele și zâmbeau la soare.
O tânără din Bahmut, Irina Bordeianu, fiind impresionată de culorile și aroma acestor flori încă din copilărie, a hotărât să-și expună pasiunea în văzul tuturor. Sau, mai bine zis, să-și deschidă o mică afacere. Florile-s frumoase, merită a fi admirate, dar și mai important e ca, datorită lor, să învețe din abecedarul businessului.
Astfel, la inițiativa nepoatei sale, Ana, și-a creat o pagină de facebook, întitulată ”101 lalele”.
Irina Bordeianu
Irina Bordeianu

Doritorii îi lasă aici solicitările lor, iar Irina se străduie să le satisfacă doleanțele. Timp de câteva săptămâni, a tot livrat lalele în raza raionului Călărași.
”Vând lalelele la un preț simbolic, pentru a bucura ochii cuiva, nu pentru a mă îmbogăți”, a făcut dânsa o remarcă. Prima comandă, spune tânăra, a fost din partea unei mame, plecată peste hotare de mai mult timp, pentru fiica sa. Irina a adus florile chiar la școală și i le-a oferit fetei. ”Au fost emoții de nedescris”, își amintește.
Dragostea pentru flori a moștenit-o de la părinții ei, care toată viața au plantat și au crescut diverse flori, pe care le vindeau.
De unde, însă, a venit ideea de a face o mică afacere?
”Viața lalelelor e scurtă. După ce înfloresc, trebuia să le tai floarea ca să crească bulbul în pământ. Mă durea inima când mă gândeam că doar ochii mei se bucură de aceste frumuseți. De aceea m-am gândit că aș putea să mai bucur pe cineva cu florile mele. Așa a apărut această idee de a crea pagina ”101 lalele”, povestește tânăra.
A venit, acum câțiva ani, din Chișinău, stabilindu-se cu traiul la Bahmut. Zice că nu i-a părut rău nici pentru o secundă de decizia luată.
La Bahmut are o casă, situată lângă pădure, iar mireasma florilor de salcâm și de tei este deosebită. În fiecare dimineață, păsărelele o încțntă cu trilurile lor.
Are o grădină mare, divizată în două. Pe o parte, ca orice gospodină de la țară, cultivă legume de tot soiul, iar pe cealaltă – flori.
”Pe lângă legume și flori, am și păsări, capre, iepuri, nutrii. Mă trezesc la 5.30 sau 6.00 dimineața, ca să reușesc să le fac pe toate. La ora 8.00 trebuie să fiue deja la serviciu. După ce revin acasă, la ora 18.00, din nou mă apuc de lucru”, se destăinuie ea, după care concluzionează: ”E foarte mult de lucru la țară, dar numai cine nu vrea să muncească, nu reușește”.
Și încă o concluzie: chiar dacă e greu, viața la țară are farmecul ei.
La final, Irina Bordeianu ne-a împă/rtășit și câteva secrete despre lalelele pe care le cultivă. Bulbii sunt aduși de peste hotare. În fiecare an, își îmbogățește grădina cu noi soiuri de lalele.
Le plantează toamna, între 15 septembrie și 31 octombrie, la o adâncime de 2-3 centimetri.  După ce a trecut floarea, scoate bulbii, ca să fie lăsați în repaus, la umbră, până toamna viitoare, pentru a se usca. Apoi bulbii se despart.
La primăvara următoare, grădina Irinei va deveni din nou multicoloră. Lalelele vor bucura din nou privirea trecătorilor.
Acum, întreaga grădină multicoloră a Irinei a intrat în repaos.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *