FOTO | Prin prisma tinerilor ungheneni. Ce subiecte trebuie abordate, despre ce trebuie să știe lumea

Zeci de tineri din Ungheni au decis: există o mulțime de subiecte care merită să fie abordate în presă, despre care merită să se vorbească deschis, cu glas tare.

În a doua jumătate a lunii, pe 15, 18 și, respectiv, 24 mai, au avut loc trei cafenele ale tinerilor, desfășurate în cadrul proiectului ”Vocea cartierului tău”.
După discuții aprinse, grupurile formate au înșirat pe hârtie subiectele care îi interesează și pe care sunt dispuși să le abordeze, fiind asistați de reporterii ”Expresul”.
Astfel, timp de doar câteva ore au fost stabilite 68 de subiecte.  Cu toții au ajuns la concluzia că ar putea fi descoperite multe alte subiecte, care vizează probleme, dar și istorii de succes, oameni care pot să-și împărtășească experiența de viață sau tineri care sunt abia la început de cale.
Urmează ca echipa de implementare e proiectului să selecteze propunerile cele mai interesante și originale, ca, ulterior, să purcedem împreună la realizarea lor.
După o analiză fugară, vom menționa doar câteva propuneri făcute de tinerii ce-și doresc să fie vocea cartirelor în care locuiesc, restul să fie, așa cum au menționat și ei, o supriză.
Ce vor tinerii, ce-i interesează?
– Izvoarele cu apă din cartierul Dănuțeni, Berești sau Vasilica;
– Animalele fără adăpost: ce facem cu ele? – e un subiect propus atât de tinerii din cartierele Centru și Tineretului, cât și de cei din Dănuțeni;
– Un autobuz școlar pentru copiii din cartierele Vasilica și Berești, unde nu există nici o instituție de învățământ, iar copiii de acolo sunt nevoiți să se deplaseze la distanțe mari în școlile din alte cartiere;
– Construcțiile (șantierele) părăsite – pericol pentru oameni, dar și pentru animale (în cartierele Dănuțeni, Ungheni Vale, Tineretului);
– Ce fac polițiștii de sector? Cât de eficientă le este activitatea? – propunerea a venit din partea tinerilor din cartierele Ungheni Deal și Ungheni Vale;
– Oportunitățile de voluntariat la Ungheni;
– Angajații poștei versus cetățenii;
– Tinerii de succes ai Ungheniului  – cei prezenți la cafenelele tinerilor au venit și cu nume concrete, ei vor ca despre semenii lor, despre realizările lor să se cunoasă mult mai multe.
În scurt timp, pentru tinerii interesați, va fi organzat un training, unde aceștia vor lua cunoștință de principalele reguli de intervievere, de scriere a unei știri, a unui reportaj sau de realizare a unei galerii foto etc.
Ulterior, împreună cu echipa ”Expresul”, vor fi abordate cele mai interesante subiecte propuse în cadrul cafenelelor tinerilor,  fiind, totodată, abordate și alte subiecte descoperite pe parcurs.
Proiectul ”Vocea cartierului tău” este realizat de ziarul ”Expresul” în cadrul Programului ”Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO ”Centrul Media pentru Tineri”, fiind finanțat de Uniunea Europeană.
Vedeți o galerie foto de al cafenelele tinerilor














📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *