Bravicea. O memorie vie a tristei istorii

Stela de la Bravicea
Stela de la Bravicea

Stela de la Bravicea
Stela de la Bravicea

O stelă din marmură a fost instalată recent la Bravicea. Este un monument ce amintește despre dramele și tragedia prin care au trecut oamenii acestui sat, despre paginile triste ale istoriei.
Stela, întitulată succint ”În memoriam consătenilor”, este dedicată memoriei celor care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl (1986-1990), la acțiunile de luptă din Afganistan (1978-1989) și la conflictul armat de pe Nistru (1991-1992).
Stela are o înălțime impresionantă, de 1,70 metri și lățimea de patru metri. Este instalată în parcul din centrul satului, lângă primărie.
”Pentru noi este un monument foarte important. Într-un anumit fel, va educa și va învăța tânăra generație. Astfel tinerii noștri vor ști că avem în localitate cetățeni care au participat la aceste triste acțiuni. Totodată, stela e o memorie vie care se va păstra ani în șir ”, a subliniat primarul Alexei Zatica.
Ideea de a ridica monumental i-a aparținut lui Sergiu Cogîlniceanu, cetățean de onoare al satului Bravicea, fost comandant de pluton la Coșnița în timpul conflictului armat de pe Nistru pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova.
Tot el a fost și cel care a suportat toate cheltuielile de construcție. Întreaga lucrare a costat circa 100 mii de lei.
”Primăria va veni cu câteva mii de lei pentru amenajarea terenului unde este amplasată stela”, a făcut o precizare primarul. Aici va fi semănată iarbă, vor fi plantate flori și arbori decorative.
După ce vor fi încheiate toate lucrările de amenajare, primarul zice că își dorește neapărat să sfințească această placă comemorativă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *