Delicat, dar necesar. Mai sunt la modă veceurile publice?

”Unde-s veceurile publice?”, ”De ce nu se construiesc veceuri publice?”. Sunt întrebări adresate de oameni în permanență, inclusiv pe rețelele sociale.

Să fie o reminiscență a vremurilor sovietice sau, totuși, o necesitate?
”Nu este nevoie de wc-uri publice. Cam demodată ideea. Zarvă degeaba și focare de miros”, susține Nicolai Drumea pe pagina de facebook ”Raionul Nisporeni”. ”Sint sigur că este un lucru foarte bun, mai ales pentru oamenii din sate”, îi ripostează un alt internaut, Dima Lazăr.
”E greșit conceptul ca o localitate să aibă veceu public”
Fiind întrebat ce părere are despre o eventuală deschidere a unui veceu public în oraș, primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, a răspuns: ”Este greșit conceptul că o localitate ar trebui să aibă un veceu. Cu ce am ajutat omul, dacă am făcut un veceu? Și cum ajunge el dintr-un capăt în altul al orașului?”.
Soluția, potrivit dânsului, e la suprafață. ”Ar trebui ca veceurile să fie publice în centrele comerciale, magazine, baruri, instituii publice etc. Ele trebuie să fie deschise pentru toată lumea”, a specificat dânsul.
Trebuie să existe obligatoriu veceuri în benzinării. ”Pe teritoriul stațiilor de alimentare cu produse petroliere trebuie să fie prevăzute grupuri sanitare (WC-uri) cu acces permanent pentru vizitatori, semnalizate în mod corespunzător”, se menționează în punctul 24 al Regulamentului sanitar privind protecţia sănătăţii populaţiei şi angajaţilor împotriva riscurilor asociate funcţionării staţiilor de alimentare cu produse petroliere, aprobat prin Hotărâre de Guvern la 2 februarie 2015.
Doar că… Există o problemă
Cultura oamenilor noștri lasă de dorit. O bună parte dintre ei lasă în urma lor o mizerie inimaginabilă. O spun și lucrătorii medicali, și oamenii de afaceri.
Din acest motiv, unii patroni de unități comerciale sau de alimentație sunt nevoiți să încuie veceurile din localuri și să le deschidă doar la cerere sau în cazul unor manifestații.
Veceuri ecologice
Ce facem în cazul unor acțiuni de masă, la care participă mii de oameni?
”Pentru activitățile în masă avem o soluție. Am achiziționat, cu ceva timp în urmă, veceuri ecologice”, ne-a spus Alexandru Ambros.
Inițial, acestea urmau să funcționeze în permanență. După o scurtă perioadă, însă, au dispărut. ”Vă zic ce s-a întâmplat. Unul dintre acele veceuri a fost furat cu tot cu conținut. Din centrul orașului! Tot în acea perioadă, am găsit o parte din acele veceuri răsturnate. Atunci, ne-am dezis de ideea să le lăsăm să funcționeze în permanență, căci riscam să rămânem fără ele”, a explicat primarul.
Astfel, veceurile ecologice apar la Ungheni doar în perioada unor manifestații de masă.
Costurile
În cazul veceurilor publice mai există o problemă: costurile de întreținere. Ar trebui să și le asume autoritățile publice locale, bugetele cărora sunt, la ora actuală, mai mult decât derizorii. Este, practic, imposibil și un parteneriat public-privat. Care om de afaceri ar accepta, în condițiile actuale, să amenajeze un veceu pe un teren public? Calculele arată că este imposibil să-ți acoperi cheltuielile de întreținere.
Să presupunem că taxa pentru utilizarea unui astfel de veceu ar fi de 2 lei. În medie, zilnic, de un asemenea veceu ar putea să se folosească, în cel mai fericit caz, 100-200 de oameni. Deci, lunar venitul ar fi de 12 mii de lei, din care trebui să plătești salariul pentru minimum două persoane, care să aibă grijă de curățenia din veceu și acumularea banilor. În plus, mai e nevoie de bani pentru apă și canalizare, pentru curent electric, pentru produse igienice, amenajare etc.
La Nisporeni – două veceuri amenajate
Cu toate acestea, chiar recent, la ședința Consiliului orășenesc Nisporeni a fost aprobată decizia de a amenaja două veceuri publice în localitate, care vor fi date în exploatare la finele lunii mai. ”Va fi frumos și ca lumea”, a declarat primarul Grigore Robu pentru ”Expresul”. Potrivit dânsului, întreținerea va fi pusă pe seama Gospodăriei comunale din oraș.
Lucrările de amenajare au început în această săptămână.
Fiind întrebat de ce nu s-a optat pentru veceurile ecologice, primarul a răspuns scurt: ”De obicei, acestea sunt distruse”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *