Cu vaccin sau fără vaccin

Tuberculoza înflorește. La ce bun atunci vaccinul BCG?
Chiar dacă unul dintre primele vaccinuri adminstrate nou-născuților este împotriva tuberculozei, în Republica Moldova boala respectivă continuă să facă ravagii.
În conformitate cu Programul Național de Imunizări pentru anii 2016-2020, vaccinul BCG se administrează în primele două-cinci zile de la naștere, dacă bebelușul este sănătos și nu există contraindicații.
”Este unul dintre vaccinurile care chiar se administrează, căci se face în maternitate și atunci părinții nu au cum să-l evite pentru copilul lor”, susține Sergiu Talmaci, medic sanitar, specialist imunizări la Centrul medicină preventivă Ungheni.
Cu toate acestea, numărul cazurilor de tuberculoză, inclusiv la copii, e în continuă creștere. De ce?
Explicația a fost oferită de același medic: ”Vaccinul BCG nu asigură protecția contra maladiei în proporție de sută la sută. În schimb, reduce numărul cazurilor grave și cu final letal”.
Potrivit dânsului, în prezent se lucrează asupra unui nou vaccin contra tuberculozei, care să fie mult mai eficient.
Sergiu Talmaci a subliniat că toate vaccinurile utilizate în Republica Moldova sunt importate de la producători acceptați de către Organizația Mondială a Sănătății.
Eficiență maximă și boli ”uitate”
Dacă vaccinul BCG nu este eficient în proporție de 100%, există multe alte vaccinuri, datorită cărora în Republica Moldova nu se mai înregistrează, de ani buni, numeroase boli periculoase, care au luat anterior viața a sute de copii.
Iată care sunt succesele obținute de Republica Moldova datorită imunizărilor, menționate într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale:
– a fost eliminată poliomielita și menținut statutul țării liberă de această infecție;
– în anul 2016, Republica Moldova a obținut statutul de eliminare a rujeolei și rubeolei;
– în anii 2011-2017 n-au avut loc cazuri de tetanus și difterie;
– comparativ cu anul 2000, în 2017 a fost redus numărul cazurilor de: oreion – de la 1943 la 78, de hepatită virală B – de la 751 la 23; la copii de la 85 la 1 cazuri.
„Preveniți. Protejați. Imunizați”
Ultima săptămână a lunii aprilie a fost declarată de către Organizația Mondială a Sănătății ”Săptămâna Europeană a Imunizărilor” cu genericul: ”Preveniți. Protejați. Imunizați”.
”Prin vaccinare, fiecare persoană investește în propria sănătate, contribuie la protecția comunității și la eliminarea bolilor”, a concluzionat Sergiu Talmaci, care a făcut și un apel către părinții ce refuză să-și vaccineze copiii: ”Fiecare persoană neimunizată, indiferent de vârstă, este expusă riscului de contractare a unor boli. De ce să le supunem acestui risc pe cele mai scumpe ființe, copiii noștri? Uitați-vă ce se face chiar alături de noi, în România: doar într-un singur an au fost înregistrate 11 mii de cazuri de rujeolă, iar 41 de copii au decedat din această cauză. Au decedat copii, care nu au fost vaccinați”.
Potrivit medicului, refuzul unor păriți de a-și vaccina copilul nu este decât un moft. O fac doar părinții care se informează din internet, în loc să se consulte cu un specialist, să asculte sfatul doctorilor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *