Flashmob. Baloanele albastre au acoperit cerul senin

Zeci de baloane albastre, simbolul autismului, s-au ridicat spre cer. Pe 2 aprilie, la Centrul de zi pentru copiii și tinerii cu dizabilități ”Casa pentru toți” din Ungheni, s-a organizat un flashmob întru susținerea copiilor cu autism. Evenimentul s-a produs în contextul Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului.
Potrivit organizatorilor, acesta a a vut drept scop de a transmite copiilor și persoanelor cu autism că sunt iubiti și ca vor fi mereu susținuți. ” Noi vrem sa demonstrăm ca ne pasă de copiii cu autism și că îi vom susține mereu. Noi îi acceptăm și îi iubim”, a menționat Maria Calchei, directoarea Centrului ”Casa pentru toți”.
”Copiii cu acest diagnostic relaționează foarte greu și nu sunt acceptați în societate. Pentru ei nu sunt create condiții în grădinițe și în școli, și din acest motiv dorim să sensibilizăm oamenii pentru a-i accepta și ai ajuta atunci când au nevoie. Iar dacă încercăm să intrăm în lumea lor, vedem că acești copiii sunt deosebiți, ei știu să ofere căldură și iubire”, a mai adăugat dânsa.
Centrul de zi pentru copii și tineri este frecventat de nouă persoane cu astfel de tulburări, cu vârsta cuprinsă între 2 și 8 ani. Potrivit Mariei Calchei, toți dintre ei au programe diferite și se lucrează individual.
Iar împreună cu părinții, specialiștii instituției organizează diferite activități, descoperă mereu metode noi, în scopul de a atrage interesul copiilor, ajutându-le astfel să comunice cu alți copii.
Majoritatea părinților, prezenți la flashmob, susțin că acești copii nu sunt acceptați în societate, în special, în grădinițe și școli. Iar motivele ar fi că nu sunt specialiști, sau nu sunt create anumite condiții pentru ei. ” Pentru noi este important ca societatea să ne accepte copiii noștri, așa cum sunt ei. Le mulțumesc celor de la ”Casa pentru toți” pentru munca pe care o depun căci vedem rezultate după toate activitățile”, a adăugat o mamă a unui copil cu autism, care a cerut să-i fie respectată anonimitatea.
”Casa pentru toți” este frecventată de 81 de copii cu dizabilități.
Elena Basoc, studentă stagiară


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *