Dedicată Centenarului Unirii. O troiță aniversară la Nisporeni

Foto: nataliaionel.com
Foto: nataliaionel.com

Asociația culturală Ginta Latină ”EcoLatinie” din Nisporeni a realizat o troiță aniversară, dedicată centenarului Unirii Basarabiei cu România. Inaugurarea oficială va avea loc în această  duminică, pe 25 martie.

Foto: nataliaionel.com
Foto: nataliaionel.com

Troița aniversară va vegeha Nisporeniul chiar la intrarea în oraș, în zona gării auto.
Potrivit lui Dumitru Lupei, președintelui Asociației Ginta Latină ” EcoLatinie ” din Nisporeni, troița, sculptată în lemn, are o înălțime de patru metri și conține inscripțiile marelui eveniment, dar și harta României Mari.
Banii pentru a o realize au fost adunțai de la mic la mare. Anterior, Asociația a venit cu un apel către ”toată suflarea românească, către adevărații patrioți ai neamului românesc”.
Nisporenenii, ca întotdeuna, au fost receptivi și au răspuns apelului. Cu o parte din bani a venit și Asociația culturala Ginta Latină din Nisporeni, dar și cea din Sângeorz-Băi, oraș înfrățit cu Nisporeniul. Cele două asociații sunt, de mai mulți ani, într-o strânsă colaborare.
Potrivit lui Dumitru Lupei, numele tuturor celor care au contribuit financiar la înălțarea troiței, dar și al celor care vor participa la evenimentul de duminică, supranumit de Dumitru Lupei ”act de demnitate națională”, va fi consemnat în Cartea Memoriei Troiței aniversare.
Profitând de ocazie, dânsul a ținut să ne reamintească file din istoria de atunci. ”La 27 martie 1918, Sfatul Țării, prin curajul, demnitatea națională și dragostea de țară, ia o hotărâre foarte importantă privind Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă, România. În așa fel, am devenit o țară întegră și un singur popor”, a spus dânsul, după care a adăugat: ”Nu întâmplător, anul 2018 este unul deosebit, marcat de acest eveniment măreț și important pentru Basarabia, pentru românii din stânga Prutului”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *