Ajută aproapele. În vizită la o mătușă de… 92 de ani

Ecaterina Jumbei din Temeleuți are 92 de ani. Chiar dacă, uneori, picioarele nu o mai ascultă, rămâne, totuși, o femeie activă și foarte pozitivă.
Trăiește de una singură și se descurcă aproape în toate. Nu se plânge de greutăți, nu urăște pe nimeni.
Viața a dus-o pe cărări nebănuite de ea, dar nici de cei dragi. Ecaterina Jumbei a crescut și a educat doi copii. A lucrat, o lungă perioadă de timp, poștărișă în sat. Apoi, s-a dedicat lui Dumnezeu cu trup și suflet, fiind măicuță la o mănăstire. A stat acolo atâta timp cât au ținut-o puterile. Apoi, s-a întors acasă la ea, dar credința și Dumnezeu i-au rămas în suflet. Pentru totdeauna.
Dânsa este, la ora actuală, una dintre cele mai vârstnice femei din sat, fiind luată în custodia  voluntarilor bibliotecii locale. Trebuie de spus că aici, la biblioteca publică din Temeleuți, a fost inițiat un nou serviciu – ”Ajută aproapele”, astfel că Elena Jumbei e tocmai persoana indicată pentru a beneficia de el.
Chiar recent, voluntarii bibliotecii și-au făcut, pe neprins de veste, apariția în ograda ei. Au ajutat-o cu ce au putut prin gospodărie: cei mai bravi băieți au despicat lemnele și le-au aranjat frumos la locul lor, fetele au făcut ordine prin casă, unii au adus apă de la fântână sau au măturat ograda.
”A fost pentru ea ceva neașteptat, dar s-a bucurat nespus de mult când ne-a văzut la ea în vizită. După ce am terminat treaba, dânsa ne-a povestit despre viaţa ei cu toate grijile şi nevoile sale, iar din puținul care îl are ne-a dat și nouă. Câte un măr”, povestește Ana Liubovici, șefa bibliotecii din Temeleuți.
De notat că voluntarii bibliotecii au în vizor alți opt bătrâni din sat. Atunci când va fi nevoie de ajutorul lor, vor merge și la ei ca să le ajute prin gospodărie.  ”Copiii sunt atât de entuziasmați! De fiecare dată merg cu plăcere la beneficiarii noștri, îi văd cât de mult își doresc să ajute pe cineva”, susține șefa bibliotecii.
Serviciul ”Ajută aproapele” a fost creat în parteneriat cu autoritățile publice locale.
”Nici primăria, nici cei de la asistența socială nu poate să ajute bătrânii care au copii, așa cum este mătușa Ecaterina. Așa este legea și nu putem face nimic. De aceea acest serviciu este mai mult decât binevenit în localitatea noastră”, a făcut o remarcă Ina David, asistentă socială la Temeleuți.
Apropo, cele mai vârstnice femei din Temeleuți au câte 93 de ani. Sunt două: Maria Popa și Parascovia Cușceac.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *