Un sat de moldoveni cu… grafie chirilică

După aproape 29 de ani de când Republica Moldova a trecut la grafia latină, în satul Romanovca, raionul Ungheni se pare, încă nu se știe cum trebuie scrisă corect denumirea localității.
Pe 18 februarie, sărbătorind ”Maslenița”, o sărbătoare tipic rusească, cei din Romanovca au afișat un panou imens cu inscripția: ”Примэрия ор. Корнешть. Сатул Романовка”. Chiar dacă toate cuvintele sunt în română, ei au ales să scrie cu grafie chirilică.
”Ne-a cam îndobitocit. CRIZĂ! CAM DE TOT!”, a comentat Irina Cucoară-Echim, fostă învățătoare în Boghenii Noi, stabilită cu traiul în Marea Britanie.
Satul Romanovca a fost creat în anul 1915, fiind, la ora actuală, în componența orașului Cornești. Este situat la doar 25 de kilometri de Ungheni și, implicit, de Prut.
Potrivit datelor oficiale, aici locuiesc 85,09% de moldoveni/români și 14,71% ucraineni.
Aici activează o bibliotecă și o grădiniță.
Cu peste trei ani în urmă, a fost dezvelit un monument  în memoria celor care au fost deportați de regimul comunist.
”La 24 august 2014, când unii „patrioți” sărbătoreau așa-zisa eliberare a R. Moldova, Partidul Liberal a dezvelit în localitatea Romanovca, Ungheni, un monument  în memoria victimelor regimului totalitar comunist de ocupaţie”, relata, la acea dată, formațiunea respectivă pe pagina sa web.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

8 Comments

  • iata sa raspunsul ne-triumfalist al marsului de Unire. Ca daca ar fi in sat din stinga Nistrului, care prin esenta, nu are cum sa se uneasca, gasim pe mal de Prut o stare pe care nu vrem sa o recunoastem. Sunt, pe de o parte, unionistii declarati, si sunt, pe de alta parte, nostalgicii. Iar intre ei, uite, sunt, in majoritate, cei cu sirma ghimpata in creier, cu limba si sarbatorile sovietice in mintea impuscata cu ideologie. Si va trece parada de Unire, va fi ingropata, la fel, ca Malurile de flori. Si macar daca din asta epopee ar ramine un act cultural traditional al neamului, nu „maslenita la care jcioaca si cinta tot moldovenii nostri”. Poti sa faci festivaluri, poti sa imbraci straie nationale, dar daca in constiinta mai persista „maslenita”, nici o Unire nu va ajuta.

    Reply
  • Este trist daca a fost afisat de niste simpli localnici,dar daca a fost afisat de administratia locala ,atunci este grav,este ilegal.

    Reply
  • Satul Romanovca, cu burta in Republica Moldova, cu mintea in Rusia.
    1) Valorile nationale ale moldovenilor, populatie majoritara, n-au fost incetatenite ca Valori nationale ale Statului Republica Moldova. De aceea, liderii minoritatilor nationale isi permit sa trateze Valorile identitare ale moldovenilor, ca simple mofturi ale Intelectualitatii moldovenesti, provocind diferende dintre minoritari si majoritari.
    2) Liderii moldoveni ale principalelor partide, fiind datornicii fostelor structuri de represiune de pe timpurile URSS, nu au fost si nu sunt apti de a accepta Valorile identitare ale majoritatii,ale moldovenilor,va Valori de Stat,in baza carora ar trebui sa fie construita si asigurata Securitatea Nationala a Statului Republica Moldova.Ca, totuna,fondatorii acestui Stat,sunt numai si numai moldovenii,minoritarii in marea lor majoritate sau impotrivit crearii Statului,Republica Moldova.Ba mai mult,moldovenii sunt unicii aparatori ai Statului Republica Moldova in fata agresiunii Rusiei,caci Rusia si este unicul pericol pentru existenta Statului,Republica Moldova.
    3) Liderii moldoveni ale principalelor partide politice ,,electoral,, cocheteaza cu acest fenomen de raminere a minoritatilor in fosta URSS, promitindu-le, chiar deseori creindu-le conditii de oranjeree de pe timpurile fostei URSS. Acest fapt alimenteaza si mai mult impotrivirea minoritatilor fata devalorile identitareale moldovenilor,mentinind astfel onesiguranta politico-sociala in Societatea moldoveneasca,provocata de minoritatile rusofone.
    4) Iar,nedorinta si impotrivirea Elitei politice de la Chisinau a acceptarii Valorilor identitare ale moldovenilor,care sunt Valori romanesti,porneste de la intelegerea acestora, ca acceptarea Valorilor romanesti ca Valori de Stat in Republica Moldova,inseamna,de fapt,recunoastrea adevarului istorico-juridic,ca acest Stat,Republica Moldova este,de fapt o ruptura de la Romania.
    5) LideriII partidelor Comunist, Socialist si, in ultimii doi-trei ani, acelui Democrat, rivnind sa devina Stapinii sufletelor celor trei milioane de moldoveni, cit si unicii, incontestabilii, stapini al acestei Hrinci de pamint Romanesc, recurg la metode bolsevice, staliniste si chiar la instrumente specifice gruparilor banditesti, interlope. Vlad Plahotniuc, avind la picioarele sale Majoritatea din Parlament, Guvernul,Procuratura, SIS si Politia, a creat un adevarat regim dictatorial, interlop si stalinist, la Chisinau, foloseste metode si instrumente specifice lumei interlope, menite sa impuna majoritatii populatiei, adica moldovenilor, o noua Conceptie statalista,cum are fi Natiunea Civica polietnica si ,,independenta,, Statului, Republica Moldova, fata de tot cei Romanesc si tine de Romania.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *