Revenirea ”Codrencelor”. Au impresionat publicul buzoian

”Codrencele” de la Rădenii Vechi au avut o prestație de zile mari la Festivalul Internațional de Folclor Românesc cu genericul ”Folclorul uneşte românii de pretutindeni la Buzău”, desfășurat la început de noiembrie. Au demonstrat încă o dată că Rădenii Vechi are un bogat tezaur folcloric, care merită să fie valorificat și promovat în continuare.

Trebuie de spus că formația a luat naștere în anul 2007, dar, între timp, a cam dispărut din vizor. Iată că acum a revenit în forță, a renăscut.
”Când am primit invitația de a participa la acest festival, am avut mari emoții. ”Vom reuși oare”, mă tot întrebam. Îmi doream să prezentăm acolo, la Buzău, tot ce avem mai bun”, a recunoscut primarul de Rădenii Vechi, Vera Golan.  A fost invitată, pentru a vedea și a asculta ”Codrencele”, șefa Direcției Cultură și Turism din Ungheni, Maria Bolotovici, o bună cunoscătoare a folclorului nostru.
”Ceea ce m-a impresionat din prima au fost vocile foarte bune ale membrilor formației. În plus, și-au ales un repertoriu cu cântece, în mare parte, din zona lor. Sunt cântece frumoase, autentice”, a spus, la rândul ei Maria Bolotovici.
Împreună cu Lucia Cujbă, conducătoarea formației, au mai cizelat unele momente, astfel că la repetiția generală ”Codrencele” au fost la înălțimea așteptărilor.  ”Au mare viitor, pentru că este cu cine  de lucrat acolo”, a făcut o remarcă Maria Bolotovici.
Pe 4 noiembrie, formaţia folclorică ”Codrencele” din Rădenii Vechi a urcat pe scena Festivalului ”Folclorul uneşte românii de pretutindeni la Buzău”, aflat la prima ediție, alături de gazde – trei formaţii folclorice din judeţul Buzău, dar și de o formație din Bucovina şi alte cinci din Republica Moldova. A fost un real succes, iar ”Codrencele” au fost aplaudate de publicul ce s-a ridicat în picioare.
De notat că participarea formației folclorice din Rădenii Vechi la un festival peste Prut a fost o premieră. A fost prima lor ieșire, în ultimii ani, pe o scenă atât de importantă.
Invitația le-a fost făcută de către interpreta de muzică populară Ofelia Florica Haranguş şi prozatorul Marian Rădulescu, organizatorii evenimentului. Cei din Rădenii Vechi îi consideră deja prietenii lor, iar primarul Vera Golan le-a făcut chiar o invitație de a vizita ”frumoasele meleaguri ale satului Rădenii Vechi”.
Cel care a contribuit la stabilirea acestor relații este Vitalie Moisei, șeful Direcției educație anticorupție din cadrul Centrului Național Anticorupție, originar din Rădenii Vechi. Dânsul este și cel care organizează la Rădenii Vechi, an de an, un turneu la volei în memoria profesorilor de educație fizică din satul natal.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *