Un drum bun spre casa părintească. Nu a făcut-o pentru laudă, ci din necesitate

Nu a mai rezistat. Drumul spre casa părintească îi părea un calvar. Dar, în ultimul timp, a tot venit aici. Are acasă, la Bravicea, o mamă bolnavă, pe care o vizitează aproape în fiecare zi, chiar dacă ea, Larisa Cerneneco, e stabilită cu traiul la Chișinău.
”Acasă ne așteaptă mama bolnavă de cancer, care zace la pat. De aceea și vin zilnic, uneori chiar  de două ori pe zi”, explică Larisa Cernenco.

A putut să înțeleagă foarte bine, să simtă cu întrega-i fință că e nevoie de un drum nous pre casa mamei.
Casa părintească se află într-o regiune a satului Bravicea, supusă alunecărilor de teren. Era aproape imposibil să ajungi acolo cu un autovehicul. Drumul degradase în totalitate.
Uneori, se mai întâmpla că, în cazurile de criză, nici o unitate de transport să nu aibă acces către femeia bolnavă. Puteai ajunge la ea doar cu căruța. Sau pe timp de ploaie: fără cizme de cauciuc nu aveai nici o șansă. Astfel, copiii, ca să ajungă la casa părintească, să-și vadă mama, trebuiau să se echipeze conform timpului de afară și, cu gențile în mâini, s-o ia încetișor  spre destinație.
A mers Larisa Cerneneco la primărie să solicite reparația acelui drum. Răspunsul a fost același pe care-l aud oamenii de peste tot cam întotdeauna: nu sunt bani.
Nu sunt bani pentru drumuri mai importante, darmite pentru un drum într-o regiune unde au mai rămas doar câteva case.
Și, totuși, Larisa Cernenco nu s-a lăsat bătută. A găsit o soluție.  Nu putea să nu găsească. S-a apucat să construiască singură acel drum, care a costat-o 100 de mii de lei.
Drumul e din pietriș și acum poate ajunge cu lejeritate la casa părintească.
De unde a luat bani, vă veți întreba. Simplu. I-a adunat de la întreaga sa familie: frați, surori și copii. ”Nu am făcut-o pentru laudă, am făcut-o din necesitate”, a menționat dânsa.
”De când mă țin minte, tata ieșea cu uneltele pe care le avea în gospodărie și nivela drumul. Apoi, după ce tata s-a stins, noi, copiii, aveam grijă să-l nivelăm. Acum, însă, situația e alta. Am făcut un drum mai accesibil până la casa părintească și ne va fi și nouă mai ușor să mergem, dar și celorlalți care pleacă la muncă în camp”, a mai spus Larisa Cerneneco.
Acest gest a fost lăudat și de primarul de Bravicea, Alexei Zatic. ”Mai dea Domnul așa oameni sufletiști, pe care să îi doară inima pentru părinți, pentru satul natal. Ar fi bine să se unească câte o mahală întreagă să facă ceea ce a putut face această persoană”, a subliniat primarul.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *