Premieră în orașul Cornești. La 150 de ani – prima sărbătoare

Pe 29 octombrie, a fost marcată, cu mult fast și oaspeți de marcă, aniversarea de 150 de ani de la prima atestare documentară a localității.

Niciodată până acum, nimeni nu a vorbit despre acest lucru, iar marea majoritate a localnicilor nici măcar nu știau câți ani o fi având localitatea lor. Unde mai pui că alături, peste calea ferată, este situat satul Cornești, cu o istorie de peste 500 de ani.
Orașul Cornești a apărut grație căii ferate ce s-a construit în secolul al XIX-lea și este relativ tânăr – doar asta se știa.
Iată că primarul Vera Buga a decis să oficializeze ziua de naștere a orașului Cornești. ”Orice aniversare e un bun prilej de sărbătoare, voie bună și întâlnire cu oamenii dragi”, a subliniat dânsa.
Și a fost sărbătoare, voie bună și întâlnire cu cei dragi. A fost și o ocazie de a iniția o bază de date cu oameni ce-și au rădăcinile aici și care au reușit să-și facă un nume, să promoveze localitatea de unde au pornit, ”un fel de arbore genealogic al localității”, vorba primarului.
Printre numele sonore ce au răsunat în acea zi se regăsește și cel al sopranei Rodica Picireanu de la Opera Națională, și cel al jurnalistei Angela Aramă, și cel al lectorului universitar Vladimir Dragan. De la Cornești-oraș vine și primarul de Teșcureni, Gheorghe Colțișor. De aici e și Valentin Dulce, stabilit cu traiul în SUA, pe versurile căruia mulți compozitori șu-au scris muzica.
Cel mai tânăr lăstar cu care se mândrește nu doar orașul Cornești, ci și întreaga republică, e Tudor Bilețchi, în vârstă de 18 ani, care a vrăjit, cu glasul său, jurații de la renumitul concurs ”Vocea României”.
Chiar dacă e în plin concurs, dânsul și-a croit câteva ore pentru a fi alături de cei dragi și pentru a le mai cânta o dată corneștenilor. ”M-am născut în această localitate foarte frumoasă, cu oameni frumoși, cu o natură minunată. E sărbătoare, iar la sărbătoare e bine să fii împreună cu familia, cu prietenii”, a explicat dânsul.
A ținut să fie prezentă la eveniment și Angela Ararmă. ”Pentru mine, Corneștiul nu este numai localitatea în care m-am născut. Corneștiul mai este acel plai, care îmi oferă energie. Când vin la Cornești și văd aceste dealuri acoperite de codrii cu rădăcinile în secolele istoriei, mă simt mai fericită”, a menționat dânsa, după care a adăugat că nu scapă nici o ocazie să vorbească despre locul în care s-a născut. ”Eu spun mereu că localitatea mea este situată la poalele Carpaților. Observați cum e relieful. Cu siguranță, dealurile noastre fac parte din Carpați. Noi suntem munteni de fapt și n-o știm”, a făcut o remarcă.
La final, Angela Aramă s-a adresat cu un apel către corneșteni: ”Să fim mîndri de locul în care ne-am născut, de locul în care există oameni atât de minunați. Păstrați toată frumusețea localității noastre. Sper ca pădurile noastre, codrii noștri să nu degenereze. Să mergem și noi, și copiii noștri, și nepoții la cules de coarne, de ciuperci”.
”Vă îndemn, dragi corneșteni, să vă mândriți cu orașul natal, să-l ocrotiți, să reveniți aici de fiecare dată cu mult drag așa cum ați reveni la casa părintească, pentru că de aici ați pornit. Pretutindeni să-i purtați cu dragoste numele și să-l duceți cu mândrie în lume”, a făcut un apel și primarul Vera Buga.
Prezentă la eveniment, președinta raionului, Ludmila Guzun, a subliniat: ”Orașul Cornești este o localitate deosebită. Prin amplasarea sa geografică, la intersecție de drumuri, este predestinată să aibă cel mai de valoare capital uman, iar pentru aceasta este necesar să fie create toate condițiile pentru a trăi și a activa. Doar împreună putem să facem ca localitatea să fie atractivă, astfel ca aici să se stabilească tot mai multe familii tinere, să dezvolte afaceri, să muncească și să contribuie la prosperarea localității”.
În scenă au urcat, rând pe rând, să felicite asistența, copii de la grădiniță, de la Centrul friziopulmonologic, de la Școala de Arte, ansamblul folcloric proaspăt fromat, ”Datina”.
”Noroc de un asemenea primar, care ține foarte mult la localitate și face tot ce-i stă în puteri să o dezvolte, să o promoveze”, a accentuat, la final, Maria Bolotovici, șefa Direcției cultură și Turism Ungheni.







 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *