O greșeală reparată. Plăci noi pe un monument vechi

”Aici a fost locul de pornire al deportaților spre calvarul sfâșietor de destine” – aceste cuvinte au fost scrise, chiar recent, pe un monument înălțat în centrul satului Sipoteni cu peste 20 de ani în urmă și numit de săteni ”Sfântul satului”.

De fapt, atunci monumentul fusese edificat în memoria victimelor represiunilor staliniste, doar că nimeni nu scrisese nimic pe el. Doar pe o latură a lui era chipul lui Iisus Hristos.
Acum, a venit cu ideea de a lăsa această inscripție, dar și numele celor 126 de sipoteneni ce au trecut prin calvarul deportărilor, însuși primarul Vasile Rață. ”Cu toții au fost oameni gospodari și ar fi păcat să nu fie apreciați așa cum se cuvine. Până la urmă, sunt un exemplu pentru localnici, pentru sat în general”, a spus dânsul.
Primarul a discutat, mai întâi de toate, cu parohul bisericii din localitate și, împreună, au ajuns la concluzia ca pe monument să fie instalate două plăci de granit cu numele acelor oameni năpăstuiți de soartă. ”Acesta e cel mai potrivit loc”, a accentuat Vasile Rață. Unde mai pui că s-au găsit și oameni cu dare de mână, care au oferit în acest scop 14 mii de lei.
Pe 29 octombrie, de hramul satului, a avut loc evenimentul de inaugurare a monumentului completat cu plăcile din granit.
Primarul a recunoscut că, în ultimii ani, nu s-a organizat nimic special în sat în memoria victimelor supuse represiunilor staliniste. Greșeala a fost reparată.
”Ne vom gândi neapărat să organizăm pe viitor și alte manifestații de comemorare a victimelor regimului totalitar communist”, a mai spus, la final, Vasile Rață.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *