La Festivalul prunelor în… Germania

În fotografie: ”Buhlot Acher Kurier” despre călărășeni

În fotografie: ”Buhlot Acher Kurier” despre călărășeni
În fotografie: ”Buhlot Acher Kurier” despre călărășeni

Dacă în Republica Moldova, la Nisporeni, a avut loc recent, o primă ediție a Festivalului prunelor, orașul Buhl din Germania l-a organizat pentru a 69-a oară. Oaspeți de onoare ai acelui festival au fost și zeci de călărășeni.
Este vorba de o delegație oficială, din care a făcut parte președintele raionului, Sergiu Artene, vicepreședintele Vasile Timofte, consilierii raionali Ilie Rău și Ștefan Deleanu, secretarul Consiliului raional, Gheorghe Iosob. A mers la festival și orchestra „Ciobănaș”, și dansatorii de la „Codrenii”.
”Am fost atunci invitați la Sărbătoarea prunelor, la cea de 69 ediție. În plus, am sărbătorit și 25 de ani de înfrățire între Călărași și Buhl”, a explicat Sergiu Artene.
La Buhl, călărășenii au petrecut zile de neuitat. ”Nemții țin foarte mult la tradițiile și cultura lor, de aceea se străduie să promoveze tradițiile și cultura locală”, a specificat Vasile Timofte. Referindu-se la festivalul propriu-zis, dînsul a menționat că există multe asemănări cu festivalurile organizate la noi în ultimii ani. Nu lipsesc expozițiile, paradele, spectacolele.
”Lumea de acolo este atrasă de astfel de activități. De aceea tot ceea ce se face, se face la cel mai înalt nivel. Pot să spun cu certitudine că festivalurile lor au multe lucruri în comun cu ale noastre, pentru că fiecare încearcă să le organizeze cît mai bine, să preia ce e mai bun unii de la alții”, a mai spus vicepreședintele raionului.
Ce mai, impresiile au fost dintre cele mai bune, mai ales că ”Germania este locomotiva economiei europene”, vorba președintelui raionului. Totul a fost bine organizat, echilibrat și cu un rafinament de invidiat.
De notat că zona în care se află orașul Buhl este una în care prunul e la el acasă. Aici există plantații foarte mari de pruni, există o tradiție seculară de creștere și procesare a lor. Iar la festivaluri de acest gen se promovează tot ce poate fi produs din prune.
Artiștii călărășeni au adus un suflu nou acestui festival, au încins atmosfera prin dansurile și cîntecele lor, au participat la defilare, alături de alte zeci de echipe din Buhl.
Un sfert de veac de prietenie și colaborare
”Sînt mîndru că sîntem înfrățiți cu acest oraș german”, a declarat președintele Sergiu Artene, menționînd că 25 de ani este o perioadă substanțială, în care s-a făcut istorie.
Nu întîmplător, aniversarea de 25 de ani de colaborare între Buhl și Călărași a atras atenția și presei germane. Ziarul local ”Buhlot Acher Kurier” (Curierul de Buhl) a dedicat acestui eveniment un spațiu destul de mare, vorbind despre multe dintre realizările obținute în comun. Cu ocazia aniversării, Sergiu Artene a înmînat unui număr de șase oficiali germani însemnele titlului ”Cetățean de onoare al raionului Călărași”.
În cadrul vizitei la Buhl, oficialitățile germane și cele călărășene au discutat și despre noi proiecte. În scurt timp, la începutul lunii octombrie, Secția Situații Excepționale Călărași va primi un lot de tehnică și echipament, oferit de pompierii voluntari din orașul Buhl.
Apropo, raionul Călărași se află într-o relație strînsă de prietenie și cu un alt oraș german, Schkeuditz. ”Încă nu am purtat o discuție oficială, dar sper că această prietenie se va transforma într-o înfrățire”, a punctat președintele raionului.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *