În căutarea vestigiilor. Salvăm ce se mai poate salva

Gazoductul  Ungheni-Chișinău ar putea ucide situri arheologice, vestigii ale vremurilor demult trecute.
Agenția Națională Arheologică încearcă să salveze ce se mai poate salva. În vizor sunt patru localități din raionul Călărași: Peticeni, Tuzara, Vălcineț și partea de vest a orașului Călărași, precum și o localitate din raionul Nisporeni – satul Milești.

Milești
Milești

Potrivit lui Vlad Vornic, șeful Agenției Naționale Arheologice, în primăvara acestui an, fiind efectuată o prospectare arheologică prin locurile pe unde se planifică să treacă gazoductul Ungheni – Chișinău, au fost descoperite șapte situri arheologice.
Din septembrie, au loc săpături arheologice preventive și de salvare a celor șapte situri arheologice, șase dintre care sunt în regiunea Călărași și Nisporeni. Lucrările vor continua până la finele lunii noiembrie.
Astfel, la Milești au fost descoperite două așezări cu urme de locuire din prima epocă a fierului, perioada romană târzie și evul mediu timpuriu. ”Deja au fost descoperite peste 20 de gropi menajere sau cu altă destinație, resturile unei locuințe de suprafață, un cuptor, o vatră în aer liber, dar și un bogat material arheologic ce cuprinde fibule, catarame, cuțite, vârfuri de săgeți și împungătoare de bronz, fier sau os, fusaiole și greutăți de lut ars, fragmente de piepteni de os și de vase de sticlă, precum și o cantitate importantă de ceramică și resturi faunistice”, a precizat Vlad Vornic.
La Milești, săpăturile au început în luna septembrie și vor continua în primăvara anului viitor.
Și la Tuzara Călărașilor se desfășoară, în prezent, săpături în cuprinsul unei așezări medievale timpurii, ce datează din secolul VI-VII.
”Au fost scoase deja la lumină două locuințe adăncite în sol, prevăzute cu cuptoare de piatră, câteva aglomerații de lut ars și vetre, mai multe gropi menajere și cu o altă funcționalitate, iar ca material arheologic – o cantitate însemnată de ceramică, resturi faunistice și căteva piese de lut ars, piatră și metal”, a enumerat Vlad Vornic.
Săpăturile arheologice preventive au demarat și la Vălcineț. Aici a fost descoperit un sit cu urme de locuire din sec. XVI-XVIII, un cuptor de ”bucătărie” de mici dimensiuni, iar ca materiale arheologice, s-a recuperat o monedă de bronz otomană, câteva piese de port de bronz, ceramică și resturi faunistice.
Potrivit specialistului, nu este exclus ca aici să se afle și cimitirul vechii așezări.
Tot acum,  se desfășoară săpături arheologice la Peticeni, apoi va urma și Călărași.
”În marginea de est a orașului avem o așezare care va fi afectată de construcția gazoductului Ungheni-Chișinău. E vorba de o așezare cu materiale arheologice din epoca fierului și epoca antică târzie, mai exact din secolul al  IV-lea”, a precizat Vlad Vornic.
La Ungheni, potrivit lui, pe acest traseu nu au fost stabilite deocamdată urme ale unor așezări demult dispărute și nici vestigii din epocile vechi. Nu este exclus, însă, ca în timpul excavării șanțului pentru gazoduct acestea să iasă și aici la iveală.
Pentru a salva ceea ce se poate de salvat, săpăturile arheologice vor mai continua. O parte din obiectele descoperite vor fi expuse ulterior în Muzeul Național de Istorie și Etnografie, celelalte își vor găsi locul în muzeele regionale.
 
Vălcineț
Vălcineț

Tuzara
Tuzara


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • Este bine, totuși, că prin aceste săpături, vestigiile ies la suprafață. Astfel, vom putea viziona unele obiecte milenare folosite de predecesorii noștri.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *