Post-scriptum la un festival. E nevoie de un astfel de eveniment?

Prunele moldovenești sunt la mare căutare pe piața Uniunii Europene. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că volumul de export al acestora în UE a crescut cu 40%, iar cota de export, de 10 mii de tone, preconizată pentru anul 2017, a fost valorificată pe deplin, pe piața europeană ajungând deja circa 10400 de tone de prune.

În acest context, Festivalul național al prunei de la Nisporeni este mai mult decât binevenit. ”Merită să avem un asemenea festival”, a declarat vicepreședintele raionului, Ion Țugulea, responsabil de organizarea evenimentului. Dânsul a reiterat faptul că cel mai bun loc pentru Festivalul prunei e anume la Nisporeni, căci ”baștina prunelor e aici”.
Au fost făcute deja primele evaluări, iar organizatorii au ajuns la concluzia că evenimentul a reușit. Prezența a fost satisfăcătoare, au participat producători și procesatori de prune atât din raionul Nisporeni,cât și din alte părți.
Din cele 12 premii oferite de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului șase au rămas la Nisporeni, iar șase au mers în alte raioane.
Foarte receptivi s-au dovedist a fi artiștii cu rădăcini nisporenene, care au dat curs invitației și au venit acasă, la Festivalul prunei, unde au prezentat un spectacol de zile mari. Este vorba și de regizorul Vasile Stratulat, și de prezentatoarea Mariana Bahnaru, și de interpreții Gheorghe Țopa, Doina Arsene, Mariana Dobzeu, Ian Raiburg… ”Cu toții au venit de drag de Nisporeni, pentru o plată mai mult decât modestă”, a subliniat Ion Țugulea.
Ce-i de făcut în continuare?
Mai întâi de toate, afirmă Ion Țugulea, trebuie stabilită o dată exactă pentru festival. Mai devreme? Mai târziu? ”Trebuie să ne sfătuim cu producătorii și procesatorii de prune. Decizia o vom lua la o ședință a Asociației prunarilor din Nisporeni”, a declarat vicepreședintele raionului.
De acea dată se va ține cont în permanență, ca lumea să știe exact când să se pregătească și să participe la Festivalul prunei.
În plus, întotdeauna este loc pentru mai bine, astfel că se va lucra în permanență la îmbunătățirea programului, căci se dorește ca Festivalul prunei de la Nisporeni să devină cu adevărat unul de top. ”Nu trebuie să mizăm pe forțele din exterior, deși orice susținere e binevenită. Vom miza, în mod special, pe forțele proprii, ca să putem spune sus și tare: Noi facem! Noi organizăm”, a mai specificat Ion Țugulea.
La final, dânsul a adăugat: ”Cu siguranță, festivalul are viitor, un viitor mare”.
Reamintim că prima ediție a Festivalului prunei a avut loc în 2016. Cea de-a doua ediție a fost deja națională, și s-a desfășurat pe 24 septembrie.
Raionul Nisporeni are o suprafață de peste 1700 de hectare plantată cu pruni, ceea ce reprezintă aproape 15% din suprafața totală de livezi de pruni din Republica Moldova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *