Expoziție inedită într-o sală de ședințe. Află unde a fost aceasta!

Sala de ședințe a primăriei Călărași a fost invadată de steaguri. Toate au legătură cu istoria noastră, fiind steaguri din diferite perioade istorice.

Este o expoziție de-a dreptul impresionantă. Doar aici și acum puteți vedea alături numeroase steaguri, începând de la primul steag al dacilor până la drapelul de stat actual al Republicii Moldova.
Toate au fost oferite de către Petru Costin, originar din Seliștea-Nouă, Călărași, care este stabilit cu traiul de 40 de ani la Chișinău. Este colonel în Serviciul Vamal al Republicii Moldova și un împătimit colecționar de drapele.
Inițiativa de a amenaja o expoziție a acestor drapele la Călărași a aparținut autorităților publice locale.
”Această expoziție face parte din strategia primăriei de a promova bunele practici în rândul tinerilor, activitatea și experiențele băștinașilor noștri, care sunt mândria noastră și ne duc faima în toată lumea”, ne-a explicat Aurica Amariei, specialist tineret și sport la Primăria orașului Călărași, cea care a și insistat asupra organizării unei astfel de expoziții.
La rândul său, Petru Costin spune că a tot așteptat ca autoritățile călărășene să vină cu o astfel de propunere. ”Am fost peste tot în lume, organizând circa 300 de expoziții, de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Ar fi fost straniu ca eu, fiind de baștină din Călărași, să nu am o expoziție și aici”, a subliniat dânsul.
Iată că, într-un final, 35 de drapele din cele 45 pe care le-a avut Moldova de-a lungul anilor, sunt expuse la Călărași.
”Sunt toate, în afară de cele roșii din perioada socialist-comunistă”, ne-a comunicat colecționarul.
Expoziția se va afla la Călărași până pe data de 15 octombrie, după care va merge în câteva instituții din Chișinău.
”Această colecție nu se odihnește niciodată, nici o zi din cele 365 din an”, a făcut o remarcă Petru Costin.
Dânsul a mărturisit că a adunat exponatele timp de 11 ani. Drapele au fost restabilite cu ajutorul  istoricilor de la Academia de Științe a Moldovei.
De notat că Petru Costin este un colecţionar de diverse obiecte, multe din ele având o valoare istorică de nepreţuit.
Prima colecţie a fost de stilouri, urmată de insigne, monede. Acum a ajuns la colecţii de uniforme militare, chipiuri din aceeaşi categorie, obiecte din epoca medievală, medalii sovietice, icoane. Are, în total, 20 de diverse colecții.
Petru Costin a ajuns și în Cartea Recordurilor Guiness – pentru deținerea celei mai numeroase colecții de potcoave, 3200 la număr.
Apropo, acum trei ani, expoziția de drapele a fost vernisată și la Ungheni.



📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *