Pensia și… piticul

În anul 2017, pensia a crescut în medie cu 220 de lei. Adică, cel ce avea 20 mii de lei – sunt și din aceștia – are deja 22 mii. La pensia de 800 de lei, însă, s-au adăugat 80 de lei.
Iată și egalitatea, și echitatea noastră.
Cineva ar putea să reproșeze că acel cineva chiar a muncit ca să aibă la bătrânețe o pensie de 20 mii de lei. Nu exclud că a muncit. Dar mă întreb: oare cel care are 800 sau 1500 de lei nu a muncit?
Cunosc foarte mulți foști pedagogi, care și-au dedicat viața școlii, educării copiilor și au ajuns să aibă o pensie de 1300 de lei. Cunosc oameni de la țară, care au muncit toată viața prin colhozuri și sovhozuri și, la bătrânețe, pensia nu le ajunge nici măcar pentru pâine.
Dar au muncit acești oameni și pe arșiță, și în frig, și pe vânt, și cu chimicale de tot felul, și la tutun. Nu au, însă, nici 20 de mii de lei pensie, nici măcar 2000.
Coșul minim de consum în prima jumătate a anului 2017 a fost, oficial, de 1866 de lei, iar pensia medie – de 1495. Cum vă place?
Am impresia că acești oameni, sute de mii, sunt ținuți conștient în sărăcie. Or, numai așa poți să-i manipulezi, să le zici brașoave, iar ei să te creadă și să voteze, din alegeri în alegeri, pe cei care-și bat joc de ei.
Mai adăugăm aici și tulburelul… Mergeți prin satele noastre acum. E jale. Beția e la ea acasă, după care urmează bătăi crunte, accidente, certuri. Frumos tablou.
Pentru cei cu capul treaz tot s-a găsit ac de cojoc. Li s-a inoculat frica.
Încearcă să deschizi gura și să te indignezi că, vezi Doamne, nu-ți place ceva. Imediat ești pus la respect. La început, ți se dă de înțeles că s-ar putea să vină vreun control, apoi ți se amintește că ai copii și tot așa mai departe.
Sigur că nu toți trec printr-un asemenea tratament.  Nu. E suficient să-l sperii bine pe primar, pe vreun conducător și gata. Vestea se transmite repede, iar frica își face loc peste tot.
De la un timp, refuz să merg pe la diverse ședințe și întruniri. Nu pentru că nu m-ar interesa ce se discută pe acolo – unde mai pui că poți să găsești și subiecte foarte interesante.
Pur și simplu, îmi vine să vomit cînd văd, la acele ședințe, pitici fără minte, dar care se dau mari și importanți. Of că tare s-au mai înmulțit. Apropo, nu mă refer neapărat la cei mici de statură. Pitic mai înseamnă om lipsit de valoare, de merite, de calități.
Curios este că acești pitici nu au nici un fel de autocritică. Ei chiar se cred buricul pământului. Mai că nu-ți vine să le plângi de milă.
Cu siguranță, într-o bună zi,  le vom plânge de milă. Mai devreme sau mai târziu, tuturor le vine timpul să plătească pentru ceea ce au făcut în viață.
Și vor plăti, indiferent cât timp vor mai ține acest popor în sărăcie și întuneric, indiferent câte arestări vor mai face, cât vor mai fura și așa mai departe.
Apropo, și salariile pe care le primesc majoritatea cetățenilor nici pe departe nu ajung ca să supraviețuiești, nemaivorbind de un trai decent, pe care-l merită, de fapt, oricine.
Iar noi, cică, mergem în Europa.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *