Vreau înapoi sârma ghimpată de pe Prut

Vreau o sârmă ghimpată care să ne apere de incultură și de mizerie. Să nu credeți cumva că acestea vin de peste Prut. Nu.
Pur și simplu, ai noștri moldoveni s-au dezlănțuit și arată tot de ce sunt în stare și pe malul Prutului.
În aceste zile, am mers la plaja de pe malul Prutului din zona Ungheni. Ceea ce mi-a fost dat să văd m-a îngrozit de-a binelea. Nu există nici un colțișor, nici un milimetru de teren fără gunoi. Iar moldovenii noștri, ca de obicei, nu se dezmint.
Inițial, am crezut că am nimerit la vreun paște al blajinilor moldovenesc. Unica deosebire: aici lumea era dezbrăcată.
În rest, aceleași genți pline cu bucate de tot felul – trebuie să arătăm cine-i cel mai tare în parcare. Și grătare la tot pasul.
Asta, într-o zi cu temperaturi mult peste 30 de grade!
Fumul învăluia nu doar păduricea, ci și plaja. Peste tot, femei trebăluind și bărbați fumând, cu berea în mână. Sau cu câte un pahar de vin.
Ce mai, căldură mare, mon cher, vorba lui Caragiale.
Toate acestea, deși nu ne fac cinste, pot fi trecute cu vederea. Vrea omul grătar, să-l facă.
Alta e problema.  Se pare că în acea zonă, cândva curată, s-au adunat tone de gunoi. În aceste zile, vezi peste tot coji de banane sau de harbuz, resturi de mâncare și tot felul de PET-uri și hârtii. Este aproape imposibil să mai mergi prin acea pădurice, iar până ajungi la plajă îți trece pofta de orice odihnă.
Normal, vine întrebarea: ”Unde se uită primăria?”. Unde se uită serviciile de control sanitar, de ecologie?
Se știe, omul nostru nu are cultură. Și nici nu o va avea atâta timp cât nu este educat.
Cum poți cere de la el să nu arunce gunoiul unde se nimerește, dacă nu ai instalate tomberoane și coșuri de gunoi?
Cum poți cere de la el să nu facă focul la nimereală, lăsând în urmă o mizerie de nedescris, din moment de nu amenajezi locuri speciale pentru grătare?
Sigur, va arunca gunoiul alături de tomberon, poate îl va distruge sau va încerca să-l ia acasă, că așa e firea moldoveanului. Sigur că și acele locuri speciale pentru grătare vor fi batjocorite.
Și totuși, situația ar putea să se schimbe un pic.
Ar mai fi o soluție. Dacă tot zicem că avem plajă la Prut în Ungheni, de ce să nu fie amenajată cum se cuvine? Nu-s bani? Nici nu vor fi. O investiție minimă ar putea aduce bani, ar putea și să schimbe oarecum situația.
Plaja, cu tot cu fâșia forestieră din preajmă, trebuie îngrădită. Cel care vrea să petreacă o zi de vară acolo, să plătească: un leu, doi, cinci, zece…
Banii, ulterior, ar putea fi folosiți pentru menținerea curățeniei. În caz contrar, ne vom înăduși în gunoaie. Și nu-mi spuneți de aparat de casă, de impozite, contracte etc. Totul se rezolvă, dacă există dorință. Respectarea legii nu poate fi un impediment.
Sau poate așteptăm alegerile? Or, atunci neapărat apar partide și candidați independenți care-și amintesc că e bine de făcut curat. Se înarmează cu lopeți, mănuși, saci și vreun cameraman sau  fotograf. Cum poți face un lucru bun fără să te lauzi?


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

3 Comments

  • Dum-tra draga doamna vorbiti de plaja ca oricum e un pic distanta de o oras…insa eu am sa va zic de centrul orasului…, in fata Primariei,palatul Just itiei,unde-i pus trenutul…Am esit la plimbare cu copilul meu,m-a luat groaza ce mizerie era in jur,te inpedicai in iarba cat de mare era crescuta…..Ma intrbam …Primary a nu vede ca e sub maina,politia raspunde si ea de ordine,jurnalostii ce fac si ei trebuie.sa se ridice din scaune….Cand vom intelege noi oamenii de pastrat curatenia in acest orasel mic….

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *