Mihai Viteazul – la Călărași. Daniel Ciugureanu – la Măgurele

Mihai Viteazul a trecut Prutul. Mai exact, bustul domnitorului Mihai Viteazul.
Pe 3 august, a ajuns la Călărași, fiind adus de însuși Mircea Cosma, președintele Societății ”Mihai Viteazul” din Ploiești, județul Prahova.
”Mihai Viteazul este la Călărași!”, a scris dânsul pe pagina sa de facebook.
Bustul își va găsi locul în Scuarul Domnitorilor din fața Consiliului raional, alături de bustul lui Ștefan cel Mare. Urmează ca tot aici să fie instalat și bustul altui domnitor, Alexandru Ioan Cuza. Președintele raionului Călărași, Sergiu Artene, a menționat că cel de-al treilea bust va fi realizat cu forțele proprii.
Reamintim că bustul lui Ștefan cel Mare, ca și cel al lui Mihai Viteazul, a fost donat de Societatea cultural-istorică ”Mihai Viteazul” din Ploiești.
”Bustul lui Alexandru Ioan Cuza îl vom face tot cu ajutorul prahovenilor, astfel că ne va costa  de două ori mai ieftin decât dacă l-am face aici”, a specificat Sergiu Artene.
Până atunci, însă, a fost elaborat un proiect de hotărâre de Guvern, pentru a aproba instalarea la Călărași atât a bustului lui Mihai Viteazul, cât și al lui Alexandru Ioan Cuza.
”Busturile se propun a fi edificate în scopul eternizării memoriei domnului Țării Românești Mihai Viteazul, precum și a domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, se arată în proiectul respectiv.  ”Cheltuielile pentru elaborarea documentației de proiect privind edificarea busturilor, pentru executarea și instalarea acestora, precum și pentru amenajarea terenului aferent vor fi acoperite din surse financiare provenite din donații și sponsorizări”, se mai arată în document.
Referindu-se la importanța unui scuar al domnitorilor la Călărași, Sergiu Artene a accentuat: ”Aceste busturi sunt necesare pentru ca să lumineze mințile oamenilor, ca ei să știe de unde vin și unde se duc, să știe cine le-au fost strămoșii”.
Daniel Ciugureanu – la Măgurele
În aceeași zi, Mircea Cosma a venit cu un dar generos și pentru satul Măgurele din Ungheni. Aici a fost adus bustul lui Daniel Ciugureanu, deputat în Sfatul Țării, prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenești în 1918, ministru fără portofoliu în patru guverne ale României. Reamintim că Daniel Ciugureanu a avut rude în zona respectivă și venea deseori la Condrătești. Printre rudele sale îndepărate se numără și unul dintre consilierii locali din Măgurele, Ion Popa, care a și contirbuit semnificativ ca Daniel Ciugureanu să ocupe un loc de cinste în satul pe care l-a cunoscut odinioară.
”Cu un sfârșit tragic în inchisorile comuniste din România, din ordinul lui Stalin și scos din manuale și cărțile de istorie, marele patriot unificator de neam și țară, fostul prim-ministru Dr. Daniel Ciugureanu revine în Basarabia natală în bronzul nemuririi: cu viața pre moarte călcând, cu adevărul istoric restabilit prin efortul și strădania Societății ”Mihai Viteazul”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *