Migrație și dezvoltare locală. Pentru unii continuă, pentru alții abia începe

Imagine simbol

Imagine simbol

După ce, acum doi ani, municipiul Ungheni, dar și satul Ciorești din Nisporeni fuseseră selectate pentru implementarea unui nou proiect, ”Migrație și dezvoltare locală, ce venea să îmbunătățească relația locuitorilor de aici cu cei plecați peste hotare și să-i facă să realizeze în comun proiecte comunitare, iată că, în aceste zile, o nouă localitate din regiune va beneficia de același proiect.
Astfel, până în anul 2018, aici urmează să fie creată o Asociație locală a băștinașilor plecați, să fie elaborată, cu participarea acestora, o strategie de dezvoltare locală și să fie identificate problemele locale ce ar putea fi rezolvate cu implicarea migranților.
Fiind contactat telefonic, primarul Vasile Rață a declarat că se află în afara republicii și ne va oferi detalii când va reveni.
De notat că și la Sipoteni numărul migranților e mare, rata migrației fiind de 15%. Adică, din cei 6845 de locuitori, mai bine de 1000 sunt plecați.
La Ciorești și Ungheni deja sunt create asociații ale migranților, originari din aceste localități. Și la Ciorești, și la Ungheni au fost deja implementate proiecte comunitare de îmbunătățire a serviciilor și infrastructurii locale, cu sprijinul acestora, dar și al finanțatorilor.
Astfel, la Ciorești au fost puse bazele unui sistem de salubrizare, iar la Ungheni a fost amenajată o zonă de agrement în Parcul central.
Fiind contactați de noi, ambii primari au declarat că proiectul respectiv va avea continuitate în localitățile lor.
”Încă nu ne-am gândit bine ce și cum vom face pentru a asigura continuitatea, dar un lucru este cert – relațiile stabilite cu cei plecați de acasă le vom menține”, a spus Valeriu Guțu, primarul de Ciorești. Dânsul a precizat că, până la finele lunii august, va fi organizată în sat și o sărbătoare specială – o zi a diasporei.
Și Alexandru Ambros, primarul de Ungheni, a avut cu ce se lăuda. ”Grație proiectului respectiv, în parcul central au fost pavate alei, a fost instalat un sistem de iluminare, coșuri de gunoi și bănci. Urmează noi lucrări de amenajare”, ne-a spus dânsul. De data aceasta, o mână de ajutor va fi întinsă de peste Prut, din Cluj-Napoca, localitate înfrățită cu Ungheniul. Primăria de acolo va oferi două milioane de lei pentru amenajările ulterioare din parc.
Proiectul național ”Migrație și dezvoltare locală” este implementat de PNUD Moldova cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Colaborare.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *