Mai aproape de… Bach

Ei sunt trimișii lui Dumnezeu, care au venit să ne aducă aici căldură în suflet, să ni-l aducă pe Dumnezeu. Declarația îi aparține lui Dumitru Trifan, șeful Direcției  Cultură și Turism din Călărași și a fost făcută cu referire la tinerii muzicieni de la ”MoldoCrescendo”, care, iată, cutreieră Republica Moldova, pentru a-i apropia pe oameni de frumos, de muzica clasică .
Pe 29 iulie, au ajus și la Călărași. De pe scena Casei Raionale de Cultură ”George Enescu”  de aici au răsunat creații ale compozitorilor Bach, Șostakovici, Mendelssohn, Enescu și Bartoc, în cadrul unui concert de muzică clasică ”Bach la Casa de Cultură”.
Tinerii muzicieni au cântat muzică diversă. A fost abordat un repertoriu cât mai apropiat de public. ”Ne-am gândit că publicul nostru este unul care încă nu a intrat în contact deloc sau poate foarte puțin cu muzica clasică. Am ales ceva cât mai ușor digerabil și ascultabil”, a explicat  Marcel Lazăr, fondatorul proiectului, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
”MoldoCrescendo este un grup de tineri, născuți în Republica Moldova, dar care își fac studiile peste hotare”, a făcut o precizare dânsul. Revenind acasă, pe timp de vară, ei organizează câte un festival al muzicii clasice în scopuri nobile: de a aduce acasă valorile europene.
La concertul de muzică clasică de la Călărași, chiar dacă au fost puțini, totuși au venit oameni care poartă muzica în suflet. ”A fost un concert frumos, cu muzică de calitate”, ne-a spus  Dumitru Trifan, subliniind că spectatorii călărășeni nu au avut ocazia să se delecteze cu astfel de muzică încă de prin anii 80 ai secolului trecut.
Reamintim că anterior, în vara anului 2016, tinerii muzicieni au inițiat proiectul ”Moldo Crescendo Conace”, prin care și-au propus să scoată în evidență patrimoniul arhitectural. Au fost și la Bahmut, unde mai există rămășițele conacului Ciolac-Malski. Când să înceapă concertul, a venit o furtună care i-a lungat pe cei prezenți, artiști și spectatori, în casa de cultură din preajmă.
Atunci a și apărut ideea unui nou proiect – ”Bach la Casa de Cultură”.”Am înțeles că în acea casă de cultură de la Bahmut muzica clasică nu a răsunat de foarte mult timp. Ne-am gândit să organizăm concerte în casele de cultură din țară”, a explicat Marcel Lazăr.
Un alt concert de muzică clasică va fi susținut pe 12 august, la Muzeul ”Casa Părintească” din Palanca, de către un grup de voluntari francezi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *