Un pas mic spre un scop mare – de a avea mai mulți copii

De câțiva ani încoace, își doresc mai mulți copii.
Nu este vorba de un cuplu sau o familie anume. Nu. Colectivul didactic al grădiniței ”Povestea” din orașul Nisporeni este cel care-și dorește să mai aibă 150 de micuți pe lângă cei 265 care frecventează, la ora actuală, grădinița. Astfel, instituția ar fi plină cu copii, așa cum era la începuturi.
Visul lor se pare că începe să prindă contur. Un proiect, în valoare de 300 mii de lei, are toate șansele să ajungă aici, după ce a trecut prima etapă a Apelului de propuneri de granturi mici, anunțat de Ambasada Republicii Slovacia în Republica Moldova.
Dacă proiectul va fi acceptat, cele două aripi nefuncționale ale grădiniței vor fi reparate, vor fi instalate rețele noi de apeduct și canalizare. În plus, vor fi reparate și blocurile sanitare.
”Mizăm mult pe acest proiect. Chiar dacă e mic, este foarte important pentru noi. Or, datorită lui,  vom reuși să facem un prim pas spre crearea unor noi locuri pentru copii în grădinița noastră”, a declarat pentru ”Expresul” directoarea Tatiana Cociu.
Potrivit dânsei, în scurt timp vor fi anunțate rezultatele etapei a doua. Atât ea, cât și cadrele didactice de aici, cred din toată inima că proiectul lor va fi acceptat și deja visează cu ochii deschiși la zilele când vor purcede la treabă.
”Am muncit mult în acest an și am depus mai multe proiecte la diferiți finanțatori. Ne dorim să  începem schimbarea interioară a încăperilor, rămase goale cu mai mulți ani în urmă și care trebuie reparate. Ne bucurăm că din cei 141 de aplicanți la Programul de granturi mici, anunțat de Ambasada Republicii Slovacia la Chișinău, au fost selectați doar 31, printre care ne numărăm și noi”, a subliniat directoarea.
Chiar dacă recunoaște că grantul respectiv nu ar fi suficient pentru a redeschide noi grupe de copii, totuși Tatiana Cociu susține că important este să se facă primul pas în acest sens, care, de obicei, este și cel mai greu.
”Sperăm că, după ce vom implementa acest proiect, vom reuși să identificăm și alți finanțatori, care ne vor ajuta să scoatem cu bine în capăt reparația interioară a încăperilor și să primim cu drag în ele copilașii care vor să vină la grădiniță, dar, din păcate, nu au loc”, a mai adăugat dânsa.
Pentru ca visul să devină realitate, este nevoie de peste un milion de lei, inclusiv cele 300 mii de lei solicitate de la Ambasada Slovaciei.
Amintim că grădinița ”Povestea” din Nisporeni și-a început activitatea cu 31 de ani în urmă și număra pe atunci 360 de copii în 13 grupe. Mai târziu, peste vreo 15 ani, a venit criza, condițiile în grădiniță s-au înrăutățit, iar o mare parte din grupe s-au închis.
Peste alți câțiva ani, după ce a fost reparată integral pe exterior și doar parțial în interior, instituția a început din nou să adune copiii la ea. Astfel, la ora actuală, în grădiniță activează 9 grupe în care sunt înscriși 265 de copii.
Apropo. Chiar recent, aici au fost instalate termocentrale care vor funcționa pe bază de biomasă, au fost instalate și panouri solare, astfel că grădinița nu va mai duce lipsă de apă caldă, iar odată cu începerea noului sezon de încălzire, aici va fi cald și confortabil. Totodată, a subliniat directoarea, se vor face și economii substanțiale.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *