În centrul atenției – caii, căruța și căruțașii

Un festival inedit va lua naștere, în scurt timp, la Bravicea. În centrul atenției vor fi caii, căruța și căruțașii.
Potrivit primarului Alexei Zatic, prima ediție a festivalului căruțașilor se va desfășura pe data de 25 iunie. A fost aleasă deja și locația: fostul garaj din sat, pentru că ”acolo e mai mult loc decât în centrul satului, acolo se obișnuiește să fie organizate evenimentele”, vorba primarului.
Chiar dacă, deocamdată, nu este clar în ce va consta festivalul și ce va cuprinde exact programul, cert e că vor fi organizate diverse concursuri. Cert e că se dorește un festival regional, la care să participe și căruțași din alte sate.
”E prematur să vorbim despre anumite detalii. Idei sunt foarte multe și toate frumoase, dar  urmează să ne clarificăm asupra acestora”, a făcut o remarcă primarul, după care a accentuat: ”Ne dorim ca acest festival să devină tradițional, organizat la cel mai înalt nivel posibil”.
De notat că inițiativa a venit de la sculptorul în piatră și lemn, Nicolae Vieru, dânsul fiind și președintele Asociației Obștești ”Obicei, tradiție, cultură”.
”Căruța cu cai este un element al culturii noastre . A fost și este o unitate de transport care îi salvează pe mulți de la sărăcie. Este, pentru o bună parte, o sursă suplimentară de venit sau poate chiar unica”, a explicat dânsul.
La Bravicea, potrivit primarului, au, în prezent, căruțe cu cai, circa 17 persoane. ”Ar fi bine să le acordăm și căruțașilor atenție, căci, oricât de multă tehnică ar exista pe pământ, totuși caruța și calul nu va dispărea. În plus, e una dintre cele mai ieftine unități de transport”, a adăugat Alexei Zatic.
De ce, totuși, Bravicea un asemenea festival?
Nicolae Vieru vine cu explicația: ”La Bravicea funcționează o piață mare, unde vin cetățeni din toate satele din jur. Este un loc cunoscut de multă lume”.
Dânsul speră că acest proiect ar putea fi preluat și de alte localități. ”Știm că în fiecare sat sunt oameni care au căruțe și cai și ar fi foarte bine să le acordăm atenția necesară și – de ce nu? – să-i culturalizăm un pic, pentru că nu toți știu cum să se comporte cu aceste animale muncitoare”, a mai adăugat dânsul.
Apropo, în raionul Călărași mai există o tradiție legată de cai. Anual, de Sf. Ilie, la Palanca se organizează o paradă a cailor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *