Tablouri-document au fost expuse la muzeul din Nisporeni

Doritorii de a face o călătorie imaginară în trecutul satului Ciutești sunt invitați la Muzeul de Istorie și Etnografie din Nisporeni. Aici a fost amenajată chiar recent o expoziție din 19 picturi în ulei, în care se oglindește imaginea satului de altădată cu case vechi, fântâni și porți sculptate în lemn.
Colecția de lucrări, întitulată ”Vatra”, aparține directorului filialei Ciutești a Școlii de Arte Plastice din Nisporeni, Grigore Stamati.
”De când mă țin minte, am fost pasionat de arta populară și tot ce-i legat de baștină. Aceste picturi, pe care le-am realizat încă în anii tinereții, reprezintă anume aceste valori”, a menționat dânsul, după care a continuat: ”Eu le mai numesc tablouri-document, căci reflectă istoria satului meu de prin anii 1980”.
Anume lui îi aparține ideea de a-și expune lucrările la Muzeul de Istorie și Etnografie din Nisporeni, proaspăt deschis. Astfel a vrut să marcheze Ziua Internațională a Muzeelor, sărbătorită anual pe 18 mai.
Deși și-a dorit și un vernisaj al expoziției sale, din lipsă de timp nu a reușit. Acum, speră că măcar la închidere va putea să-și invite prietenii la ”Vatra” satului Ciutești, ca să depene amintirile din satul copilăriei sale.
”Când privesc tablourile mele, îmi dau seama că din acele peisaje pe care le-am imortalizat a rămas doar relieful. Haina satului s-a schimbat, am în vedere arhitectura. Nu au mai rămas case vechi cu prispe, nici fântânile, nici gardurile nu sunt cum au fost. S-au mai păstrat prin sat doar vreo două porți vechi din lemn, adevărate valori din punct de vedere istoric”, spune Grigore Stamati.
Doritorii de a vedea aceste tablouri, realizate cu aproape 40 de ani în urmă, pot s-o facă până la 10 iunie. Atât va dura expoziția. Ulterior, o parte dintre lucrări vor reveni la muzeul satului Ciutești, iar altă parte – în atelierul Școlii de Arte Plastice din sat.
Grigore Stamati a recunoscut că a renunțat demult la pictură. Nu pentru că nu i-ar plăcea, ci pentru că ”în sat sunt condiții de alt gen și nu e timp de a sta cu șevaletul în față și cu pensula în mână”. Dar continuă să predea pictura. O face de 34 de ani încoace. În prezent clasa lui Grigore Stamati numără 13 elevi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • Oferta speciala lucru la domiciliu: din prima luna 1500 RON (1500 lei noi sau 15 milioane lei vechi) lunar rapid castig potential, plus alte castiguri motivante. Lucrati in timpul liber. Contract. Seriozitate. Trimiteti solicitare la adresa de email: stelasardaru@gmail.com

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *