”Republica Moldova prezintă” la Ploiești

Producători, președinți de raioane, jurnaliști moldoveni au trecut din nou Prutul și s-au întâlnit, de data aceasta, la Ploiești, județul Prahova.
În perioada 27 – 28 aprilie, circa 40 de producători moldoveni și-au dat întâlnire la expoziția ”Republica Moldova prezintă”, 25 de președinți de raioane s-au întâlnit la Forumul președinților în cadrul Asociației ”Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”, iar jurnaliștii au participat la un Forum Media, împreună cu jurnaliștii de la instituțiile media din Ploiești.
Președinții raioanelor Ungheni, Nisporeni și Călărași au declarat aproape într-un glas că totul a fost organizat la un nivel înalt. Unde mai pui că președinții de raioane nu au un alt forum decât cel organizat de Euroregiunea Siret-Prut-Nistru.
Doar raionul Nisporeni
În ceea ce privește expoziția ”Republica Moldova prezintă”, doar raionul Nisporeni a avut un stand expozițional, în care șase producători de vinificație, cofetărie, de prune și un meșter popular și-au prezentat produsele.
Raioanele Ungheni și Călărași nu s-au prezentat cu nici un producător autohton. ”Inițial, și-au confirmat prezența câțiva producători, dar, ulterior, s-au răzgândit”, au explicat președinții raioanelor Ungheni și Călărași, Ludmila Guzun și, respectiv, Sergiu Artene.
Relații moldo – române
În vîltoarea evenimentelor, am întrebat președinții de raioane care sunt relațiile lor cu țara vecină, România.
Ludmila Guzun, președinta raionului Ungheni, a declarat că, prin intermediul Euroregiunii Siret – Prut – Nistru, în decembrie 2016 s-au înfrățit 16 primării din raionul Ungheni cu 16 primării din județul Iași. ”Vreau să menționez că aceste înfrățiri deja dau roade. O parte din primăriile din județul Iași au planificat surse din bugetele lor pentru primăriile din Ungheni”, a menționat dânsa, după care a accentuat: ”Este o realizare, chiar dacă sunt proiecte mici. Or, de la asta și trebuie să începem: de la proiecte mici, ca să știm cum să le valorificăm și să le extindem”.
Ludmila Guzun s-a referit și la relațiile raionului Ungheni cu județul Arad. ”Recent, am fost în vizită la Arad și am discutat despre un proiect pentru raionul Ungheni, care va fi susținut de Consiliul județean de acolo”, a mai menționat dânsa, ca apoi să sublinieze: ”Râul Prut nu este cel care ne disparte, ba din contra, ar trebui să fie cel care să ne unească”.
Ghenadie Verdeș, președintele interimar al raionului Nisporeni, a declarat că se străduie să valorifice și să intensifice relații de prietenie cu orașe și județe din România. În prezent,  raionul Nisporeni este înfrățit cu județul Timiș, iar primăria orașului Nisporeni este înfrățită cu Lugoj. ”În acest an, vrem să încheiem un acord de parteneriat cu județul Vaslui, iar la Forumul din aceste zile urmează să discutăm despre aceasta, ca, ulterior, să beneficiem și de proiecte”, a subliniat Ghenadie Verdeș.
Sergiu Artene, președintele raioului Călărași, a menționat, în primul rând, relațiile de prietenie între prahoveni și călărășeni. Ludmila Sfârloagă, vicepreședinta Consiliului județean Prahova, l-a completat: ”Am depășit demult stadiul oficial și am trecut la cel personal, suntem frați”.
”Călărașiul cred ca este unul dintre cele mai fericite raioane, care are astfel de relații strânse de prietenie”, a subliniat Sergiu Artene. Dânsul s-a referit la cele două proiecte de amploare de care a beneficiat Călărașiul: construcția noii grădinițe din Sipoteni și a stadionului ”Rahova”. În plus, județul Prahova a venit și cu două donații de importanță majoră: bustul lui Ștefan cel Mare și stela
”Eroii neamului”, instalate în fața Consiliului raional Călărași.
Totodată, raionul Călărași este înfrățit și cu județul Călărași din Romania, însă, deocamdată, nu sunt proiecte în demarare. La final, Sergiu Artene a mai adăugat: ”Mă bucur că raionul Călărași este cel mai românizat raion, conform ultimului recensământ”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *