Natura ”arată din deget”. Apă multă, inundații…

La două zile după ninsoarea din aprilie, iurcenenii s-au trezit cu o altă belea pe cap. Beciurile unora dintre ei au fost inundate, iar iazul din sat era cât pe ce să iasă din albie.
Noroc de pompieri și autoritățile publice locale, care au intervenit la timp.
”În acea zi, am efectuat lucrări de întărire a digului la iaz, am evacuat cu motopompa apa din beciurile a doi gospodari. Spre seară, am reușit să stabilizăm situația și să minimalizăm riscurile inundației”, ne-a relatat Marcel Sîrbu, șeful Unității de Salvatori și Pompieri Nisporeni. Dânsul a precizat că, deși era o zi de duminică, alături a fost și primarul satului, Ion Bocan, care a antrenat tehnica necesară pentru transportarea pământului la iaz și a monitorizat situația pe tot parcursul zilei.

Conserve și butoaie în apă

Chiar dacă intervențiile pompierilor au fost finalizate cu succes, a doua zi unii gospodari s-au trezit din nou cu apă în beci.
Unul dintre iurceneni, Constantin Cușmenco, susține că, în pofida intervenției salvatorilor, apa a venit din nou în beciul lui. ”Nu pot intra acolo nici măcar în cizme. Nivelul apei este cam de 75 de centimetri”, a declarat dânsul.
Dar nu asta îl îngrijorează cel mai mult, ci faptul că apa îi vine în beci deja a cincea primăvară la rând. Anul acesta a atins cote maxime – din cauza ultimelor ploi și ninsori. E și de înțeles îngrijorarea lui: beciul are o suprafață de 48 de metri pătrați și este amplasat chiar sub casă.
Constantin Cușmenco susține că nu poate să pompeze prea des apa acumulată în beci, pentru că ea izvorăște din nou. Din această cauză, există riscul să nu reziste fundația casei și să i se ducă pe apa sâmbetei tot ce agonisit de-a lungul anilor.

”Natura ne pedepsește”
 Constantin Cușmenco afirmă că neplăcerile din ultimii ani i se trag de la râulețul Lăpușnița, care trece prin preajma gospodăriei lui și care e plin de deșeuri de tot felul. Albia s-a înnămolit, iar apele freatice și-au schimbat cursul, ajugând până în beciurile oamenilor.
”Tot noi suntem de vină, iar natura ne pedepsește”, a conchis bărbatul.
Dânsul mai spune că, spre regret, unii săteni încă nu au conștientizat acest lucru și se supără foc atunci când li se face observație să nu mai arunce gunoiul la pârău.
Între timp, problema râulețului poluat a fost luată la creion de către autorități. În prezent, aici sunt în toi lucrările de curățare a albiei. ”Până acum, am reușit să scoatem din gunoi circa 700 metri ai Lăpușniței. Mai rămâne să curățim încă vreo 300 de metri”, ne-a comunicat primarul Ion Bocan. Dânsul și-a exprimat speranța că, odată cu finalizarea acestor lucrări, problema beciurilor inundate la Iurceni va fi scoasă de pe ordinea de zi.
Aceleași speranțe le are și Constantin Cușmenco, care a dat asigurări că, de acum înainte, el personal va avea grijă ca pe porțiunea de râu din mahala lui să nu mai apară gunoaie și murdărie, va insista să fie păstrată curățenia în zonă, chiar dacă va trebui să se pună rău cu vecinii. ”Mai bine să fiu rău pentru vecini, decât să sufere natura, iar, în consecință, și eu”, a subliniat dânsul.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *