În popor

Oare înțeleg mai-marii zilei cât de tare au căzut în fața oamenilor? Oare știu că lumea nu-i mai crede, că îi detestă, că îi urăște?
Mândri, ca niște păuni, majoritatea dintre ei – șefi de tot felul – se plimbă prin birouri – cică, rezolvă probleme. Se convoacă în ședințe, vin cu inițiative de tot felul, se laudă pe la televizor – iar lumea deja nu-i mai crede.
Săptămâna trecută, mi-a fost dat să asist la un protest. Am mers printre oameni ca să înțeleg ce-i doare, ce gândesc. Apropo, îi sfătui și pe primari, și pe consilieri, nemaivorbind de deputați și miniștri, să mai iasă, măcar din când în când, în popor, ca să audă ce zic oamenii despre ei, despre ceea ce se întâmplă în țară. Dar să iasă fără alaiuri după ei. Să iasă singuri, simplu și modest.
Măcar până la piață, după cumpărături.
Ei bine, vă spun ce discuții am auzit eu.
”Sunt niște hoți! Totul se fură în țara asta”, spunea o doamnă. ”Pleacă toți din țară. Pentru că nu-i de lucru. Da nu-i de lucru, pentru că peste tot apar doar bodegi, baruri și cafenele. Nimic altceva”, s-a auzit din altă parte. ”Cât se poate să ne ducem să muncim la străini?”, se indigna un bărbat. Altul explica: ”Eu am o vârstă și am ajuns la concluzia că aici nu poți face business dacă nu ai pe cineva în spate. Toți cei care investesc bani în Republica Moldova au pe cineva sus, altfel nu se poate”. ”Trădătorii. Numai asta știu să facă: să trădeze. Cine îi mai crede?”, spuse o tânără din mulțime.
Mă uitam la acei oameni –  nu erau niște râsuri. Erau oameni inteligenți, oameni care știu să gândească, știu să analizeze, oameni informați.
”Jos hoții! Jos hunta!”, se auzi la un moment dat. Alături, cineva, filozofic, făcu o remarcă: ”Tare-s interesanți moldovenii aceștia. Ei îi aduc la putere pe toți hoții, ca mai apoi tot ei să strige: Jos!”.
După o mică pauză, a adăugat oarecum resemnat: ”Niciodată nu vom trăi bine, niciodată nu va fi ordine în țară”.
Nu am rezistat și l-am întrebat: ”De ce?”. A răspuns imediat: ”Pentru că suntem moldoveni”.
Fiți de acord, e un răspuns genial. E un răspuns care spune totul. Și despre noi, și despre cei de la putere, și despre viața noastră cea de toate zilele.
Nu știu ce aș mai putea adăuga. Doar că mă bucur că oamenii încep, totuși, să înțeleagă că cei de azi trebuie trimiși la groapa de gunoi a istoriei. Și vor fi trimiși, indiferent dacă deputații vor schimba modalitate de vot. Într-o bună zi, se vor termina toate: și minciunile, și șantajul, și trădările, care astăzi sunt la ordinea zilei. Fără ele nu se poate.
Da, am uitat să mai spun ceva. Oamenii mai spun că o stare de spirit ca acum nu s-a mai văzut de foarte mult timp. ”Parcă e pe vremea lui Stalin”, zice cineva. ”Toți se tem, toți sunt amenințați. Nu vedeți cum se fac arestările, una după alta? Credeți că e lupta cu corupția? Nuuu. Ei vor să ne prostească din nou pe noi și să bage frica în cei care nu-s cu ei”, a făcut dânsul e o explicație. O explicație pe care, trebuie să recunosc, am mai auzit-o și anterior. Am auzit-o d ela oameni de rând.
Poate că aceste afirmații ar trebui să-i mai pună pe gânduri pe mai-marii zilei. Dacă acestora le-a mai rămas ceva rușine și demnitate.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *