Ploaia ”îi di jină”

Sâmbătă a plouat. Câteva ore bune. Agricultorii s-au bucurat. ”Tare mai era nevoie de ploiță”, îmi spunea cineva, bucuros nevoie mare.
În câteva zile totul a înverzit. Un verde mustos, cum numai primăvara îl vezi.
Sigur, ”ploița” a făcut și ravagii, așa cum o face, de fapt, cam întotdeauna, dacă durează mai mult de o oră-două. Nu vorbesc despre inundațiile de la Cimișlia sau Anenii Noi.
Vorbesc despre celelalte urmări. Cum plouă un pic mai mult, ba cade internetul, ba televizorul nu mai arată. Așa suntem de bine pregătiți de intemperii.
Dar despre altceva vreau să vorbesc. Ziceam că sâmbătă a plouat. Ce credeți? Duminică, de dragă dimineață, conducerea Căilor Ferate din Republica Moldova anunță, fără pic de rușine, că sunt sistate toate trenurile. Cică, din cauza ploii.
Sigur că motivul era altul. În acea zi de duminică, se anunțau proteste la Chișinău, iar guvernarea – cea mai democratică guvernare din lume! – s-a cam speriat. ”Arde valea!”, dacă nu cumva altfel și-o fi spus.
Îmi amintesc de o altă guvernare, comunistă, care, al un moment dat, tot într-o zi de duminică, sistase trenurile. Le venise anume atunci să anunțe o profilaxie generală! Și în acea zi erau anunțate proteste la Chișinău. Doar că guvernarea era comunistă, așa că atunci mi-a zis: ”Nimic nou sub soare. Ce poți aștepta de la niște persoane cu mentalitate veche, venite dintr-un regim totalitar?”.
Acum, mi s-a făcut rușine de guvernarea noastră care se declară proeuropeană.
Mai pe scurt, ploaia ”îi di jină”.
Au trecut de la acea decizie năstrușnică de duminică dimineața ceva timp și nimeni nu a venit cu explicații clare: de ce? Ce a distrus ploaia pe segmentul Ungheni-Chișinău? Sau în alte părți? Ei bine, acolo unde, poate a distrus, specialiștii trebuiau să ia imediat măsuri și să remedieze situația. Cum să lași fără acest transport lumea? Cineva poate trebuia să ajungă la spital, altcineva – la o petrecere sau în altă parte. Nu neapărat la protest.
De ce trebuie să te faci de râsul lumii? Și dacă omul vrea să meargă la protest, de ce să-i pui bețe în roate? E dreptul fiecăruia să protesteze, dacă nu e mulțumit de ceva.
Și totuși, protestele au avut loc. Cu sau fără trenurile lor. Cu sau fără microbuzele ce au fost încurcate să se deplaseze la Chișinău.
Protestele au avut loc. Și nu doar că au avut loc, ci au avut și impact. Partenerii europeni imediat au aflat și de această ultimă trăsnaie a guvernării, care nu a trecut fără urmări. Probabil, o fi fost ultima picătură în paharul răbdării. Și… finanțarea de 100 de milioane de euro a fost amânată.
Va suferi poporul? Haideți să nu plângem! Oare nu noi i-am adus la putere pe cei care azi își bat joc și de popor, și de democrație? Oare nu noi am ales un președinte care urăște Europa de moarte? Nu și banii ei. Eu zic: așa ne trebuie.
Apropo, în cadrul discuțiilor din parlamentul European, din 16 mai, europarlamentarul german Helmut Scholtz a spus-o tranșant: ”Anumiți bani dispar în buzunarele elitelor corupte”.
Să fie și aici ploaia de sâmbătă ”di jină”?


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *