Nopți albe la Călărași

La sfârșitul săptămânii, la Călărași se anunță nopți albe. Asta, pentru că, în seara de 20 mai, aici se va desfășura sărbătoarea europeană ”Noaptea Muzeelor”, care se află, la Călărași, la a doua ediție. Angajații Muzeului de Istorie și Etnografie au pregătit și un vast program cultural.

Startul evenimentului se va da la ora 17.00, cu o expoziție de fotografii ”În memoria celor căzuți”, cu expoziții de covoare și prosoape ”Din lada de zestre a muzeului”.
Cei mai fideli și activi donatori ai muzeului vor urca ”Pe scaunul de onoare”, vor primi diplome de mulțumire pentru activitatea de voluntari. Nu vor lipsi nici relatările din filele de istorie a orașului Călărași. Vor veni cu amintiri și povestiri reale oameni care au trecut prin cei mai grei ani din viață, provocați de război, foamete și deportări.
În acea seară, vor fi organizate diverse activități distractive și pentru copii. ”Atunci când vor crește mari, să fie dornici de a reveni la muzeu, în locurile natale” a explicat Efimia Luca, muzeografă la muzeu, după care a adăugat: ”Vrem ca generația tânără să cunoască obiceiurile și tradițiile. Vor fi prezente și persoane vârstnice, care le vor povesti despre jocurile din copilăria lor”.
Își doresc o tradiție frumoasă la Călărași. Și își mai doresc ca la cea de a doua ediție să aibă cât mai mulți vizitatori. ”Vrem ca în mintea colectivă a oamenilor să persiste ideea că în Călărași există un muzeu în care sunt păstrate lucrurile vechi din viața pe care au trăit-o părinții, buneii și străbuneii noștri”, a subliniat Mariana Iurcu, ghid – custode la muzeu.
”Noi ne propunem ca instituția noastră să nu fie un cimitir al lucrurilor trecute în timp, dar templul orașului, prin care să se vorbească istoria. Vrem să fie și un popas de amintiri pentru cetățenii plecați departe”, a mai adăugat dânsa.
Vizitatorii vor încheia ”Noaptea Muzeelor” cu popcorn și ceai fierbinte din ierburi aromate, pregătit chiar de Ana Pșenițchi, directoarea Muzeului, specialist de neîntrecut în prepararea acestuia. Cu toții vor viziona filme sub cerul liber.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *