Bărboieni, un sat mic, dar cu ambiții mari

”Sus, în deal, e-o casă…”. Mai țineți minte acel cântec, interpretat cu mult suflet de Mihai Constantinescu?
Anume sus, în deal, la Bărboieni, am dat de o căsuță îngrijită, cu ușa deschisă și oameni binevoitori în ea. Acolo, de 14 ani, își desfășoară activitatea primăria satului.
E o fostă brutărie – ce pâine gustoasă se mai cocea aici! Acum, se ”coc” proiecte frumoase pentru sat.
E un sat mic, care se încăpățânează să supraviețuiască, în pofida tuturor greutăților. În prezent, e  cea mai mică localitate din raionul Nisporeni, care are o primărie a sa. Datele recensământului din 2014 arată că aici locuiesc doar 815 persoane.
”Acum câțiva ani, credeam că gata, moare satul. Dar, de la o vreme, parcă reînvie”, ne-a mărturisit primarul Silvia Croitoru. Pe față i se citea încrederea.
Încotro?
Totuși, conștientizează că, odată cu punerea în practică a reformei administrativ-teritoriale, despre care se vorbește tot mai insistent în ultimul timp, primăria din Bărboieni va dispărea. E mult prea mic satul. Dar…
Bărboieniul va avea viitor și se va dezvolta în continuare cu condiția că aici va rămâne o persoană responsabilă, care să-și pună pe umeri grijile și problemele oamenilor din partea locului. ”Atunci când primăriile mici nu vor mai exista, ar fi bine să fie creat ceva de genul unor centre multifuncționale”, a explicat doamna primar, după care a continuat: ”Noi am trăit deja experiența unui sat fără primărie. Până în 2003, ne-am aflat în componența comunei Grozești. Nu mai vrem să repetăm acea experiență”.
Potrivit dânsei, în acea perioadă, toată atenția autorităților era îndreptată spre Grozești, iar Bărboieniul a fost trecut oarecum cu vederea.
Din 2003 încoace, situația s-a schimbat. Oamenii nu mai trebuie să meargă în satul vecin la primărie, după vreun document. Vin la primăria din satul lor, care se află la o azvârlitură de băț.
Cât privește bugetul… Autoritățile nu prea au cu ce se lăuda. ”Bugetul ne ajunge doar pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere a instituțiilor publice și pentru unele acțiuni de amenajare a localității”, afirmă Silvia Croitoru.
Colacul de salvare al satului
Astăzi altele sunt sursele din care se dezvoltă satul. Primarul recunoaște că, dacă nu ar fi existat proiectele investiționale europene și remitențele migranților, nu se știe ce s-ar fi ales din Bărboieni.
Bunăoară, în această primăvară, dânsa le-a cerut ajutorul celor plecați peste hotare, ca să poată  amenaja o zonă de agrement în centrul satului. Cel mai probabil, până la toamnă, acel loc va fi amenajat, vor apărea bănci, coșuri de gunoi, multă verdeață – toate din banii adunați de la bărboienenii plecați de acasă.
”Băștinașii sunt receptivi și sunt gata să contribuie cu cât pot pentru acest proiect, dar cu o condiție: ca și cei rămași să dea o mână de ajutor”, a făcut o remarcă primarul, precizând că, la ora actuală, cei mai mulți locuitori din sat sunt plecați la munci în Israel.
Atu-uri versus probleme
”Avem în sat drumuri bune, pietruite în mare parte. Avem și un apeduct cu apă potabilă, și grădiniță, și școală, și un oficiu de sănătate modern”, enumeră atu-urile localității doamna primar, după care conchide: ”E bine de trăit la Bărboieni”.
Satul mai are și un sistem de irigare, care a fost renovat acum doi ani din bani europeni. Grație lui, terenurile agricole de aici sunt îngrijite și înfloritoare.
Totuși, chiar dacă e un sat frumos, cu toată infrastructura pusă la punct, cu un drum național ce trece prin sat, agenții economici nu se prea grăbesc să-și investească banii aici.
… Pe timpuri, aici funcționa o uscătorie mare de tutun, o fermă de animale… Acum, acestea sunt în paragină, într-o stare deplorabilă.
Potrivit Silviei Croitoru, clădirile respective nu sunt în gestiunea primăriei. Cine să aibă grijă de ele? Proprietarii nu sunt de găsit. ”Ne uităm la aceste imobile cum continuă să degradeze”, face  dânsa o remarcă, după care opinează:
”Ar fi bine ca statul să reglementeze aceste chestiuni, astfel ca, în asemenea situații, obiectivele respective să poată fi transmise în gestiunea administrației publice locale”.
Schimbăm mentalitatea, apoi copiem
Chiar dacă, în ultimii ani, la Bărboieni au avut loc mai multe schimbări în bine, primarul consideră că există loc și de mai bine. Încă multe sunt de făcut.
Totuși, cel mai important lucru care trebuie de făcut, potrivit dânsei, este schimbarea mentalității oamenilor. ”Zicem de multe ori: ”Hai să facem ca elvețienii, ca nemții”. Eu, însă, cred că ar fi bine să creăm, mai întâi, condiții propice pentru preluarea bunelor practici de la străini.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *