Multe lacrimi la biblioteca din Cetireni

Au fost cu adevărat lacrimi. La propriu și la figurat. ”Vinovați” se fac atât biblioteca din localitate, cât și invitatul special, Boris Mihăilă, regizor și profesor de arta vorbirii la Centrul de Creație ,,Floarea soarelui” din Chișinău.
Pe 26 martie, într-o atmosferă cordială, Biblioteca publică din Cetireni a lansat serviciul modern de bibliotecă, întitulat ”Istoria de lângă noi”.
”Ne-am propus astfel să promovăm istoria satului prin personalitățile lui”, a declarat șefa bibliotecii, Liusea Ursachi. Primul invitat a fost Boris Mihăilă, originar din Cetireni. A revenit acasă cu mult drag și cu un volum de poezii, „Lacrima amintirii”.
”A fost o întâlnire emoționantă între autor și oamenii satului, dar, mai cu seamă, cu fosta lui dirigintă, Parascovia Alcaz”, a spus Liusea Ursachi. Fostul elev, ca un adevărat poet, i-a adresat cuvinte alese: „Voi ruga ploile să-și desfacă pletele argintii peste pământ ca să-l vopsească din negru în verde, să înflorească grădinile, iar eu să vă ridic în brațe și să vă port prin aceste grădini înflorite. Pe creștet să vă ningă doar petale de trandafir și eu să vă cad în genunchi și să vă mulțumesc pentru tot ce-ați făcut pentru mine”.
Boris Mihăilă a rostit cuvinte deosebite și în adresa primarului Ana Dicusar, prezentă la eveniment. Dânsul a asemuit-o cu ”o mamă bună și primitoare, care întotdeauna își așteaptă copiii rătăciți prin lume”.
A urmat un recital de poezii din cartea domniei sale. A fost un moment emoționant, care i-a făcut pe mulți dintre cei prezenți să lăcrimeze, mai ales atunci când autorul a recitat despre mama, despre tot ce-i amintește de copilăria sa de la Cetireni.
Mai pe scurt, poezia a fost la ea acasă, ca, de altfel, și cântecul. A impresionat publicul cu frumoasa-i voce, moștenită de la mama Antonia, Boris Mihăilă. A impresionat și formația folclorică
”Ciutura”, care a adus în prim-plan cântece autohtone, unele dintre ele culese de regretata Galina Popovici, promotoare și culegătoare de folclor, originară și ea din Cetireni,  prietenă a autorului, cu care a cutreierat multe sate în căutare de folclor.
”Am avut parte de clipe frumoase, iar cartea „Lacrima amintirilor” a fost în unison cu tot ce s-a întâmplat în acea zi la bibliotecă”, a spus, la final, Liusea Ursachi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *