Milioane de lei pentru sănătatea demnitarilor

Știați că demnitarii și funcționarii din Republica Moldova se tratează în spitale speciale de tip sanatoriu, și nu ca restul populației? Lor, aleșilor noștri, le sunt create condiții mult mai bune decât oamenilor de rând. Credeți cumva că aceștia plătesc pentru serviciile medicale de care beneficiază?
Ei sunt cei care ne-au adus la limita sărăciei. Ei sunt cei care se ceartă pe la televizoare, care mint cu nerușinare, fură, se lăfăiesc în bine. Și ei se tratează din banii noștri, ai contribuabililor.
Aceste instituții, rămase drept moștenire de la sistemul sovietic și de care nu vor să se despartă nici în ruptul capului cei aflați la guvernare, sunt finanțate din bugetul de stat prin intermediul Cancelariei de Stat. Anual, susțin experții, se aprobă un buget de milioane de lei pentru întreținerea lor. În plus, există alocări financiare şi de la Compania Națională de Asigurări în Medicină.
Apropo, după declararea Independenței, s-a renunţat la această structură diferențiată a serviciilor medicale. Dar pentru puțin timp. Au venit la putere agrarienii, foștii președinți de colhozuri, și au restabilit structura respectivă. Cum să nu se simtă și ei mai ceva decât cineva?
Comuniștii, care au guvernat opt ani la rând și care, în vorbe, se declarau mai că nu proletari, au continuat în aceeași notă. De ce să nu aibă spitalele lor? Cum să coboare la nivelul lui moș Gheorghe și al mătușii Ileana? Nu se poate!
Au venit, cică, forțele proeuropene. Ce-au făcut? NIMIC. Au furat ce mai rămăsese de furat. Barosanii merg în clinici din străinătate să-și întremeze sănătatea. Cei mai mici, diverși funcționari, vin la spitalul lor special. Trebuie să fie sănătoși tun, sărmăneii. Altfel cum vor minți și vor fura în continuare?
Știți cum se numește acest sistem de sănătate al lor? Asociația curativ-sanatorială şi de recuperare a Aparatului Guvernului. Frumos, nu? Și nu-i mustră deloc conștiința că oamenii de rând mor cu zile în celelalte spitale, din lipsa unor aparataje performante, din lipsa banilor pentru medicamente de ultimă generație, din lipsa medicilor care pleacă pe un cap din cauza salariilor mici.
L-ați auzit cumva pe președintele Igor Dodon să vorbească despre aceasta? Sigur că nu. Îi place omului luxul. L-am văzut în halat de baie, mergând desculț prin zăpadă. Vi-l imaginați cumva într-o pajama vărgată, printr-un spital ordinar din Republica Moldova?
Apropo, din fosta Uniune Sovietică, un asemenea sistem s-a mai păstrat doar în Ucraina și Rusia. Cum să rămână în urmă Republica Moldova?
În țările europene, cu o dezvoltare avansată, demnitarii, fie președinte de țară sau ministru, se tratează în instituții medicale de stat cu pază asigurată conform legii. Nici prin gând să-i treacă vreunui funcționar de acolo că ar trebui cineva să-i creeze condiții preferențiale, că el, cică, e ditamai deputatul sau primarul.
Acolo omul e respectat. La noi – doar e batjocorit. Și nouă, se pare, ne place.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *